Het blijft nog even tobben in Nederland, iedereen denkt er het zijne van, maar feit is dat de horeca ontzettend wordt gedupeerd, niemand het nog begrijpt en de mensen het goed zat beginnen te worden. Ik ben niet een enorme eet-toerist, rijd niet speciaal naar Antwerpen of Brussel voor een snelle lunch en dan weer terug, maar als het dan moet, en vooral ook mag, is het heerlijk om weer even aan de goede oude tijd te ruiken, en te proeven!

Dim sum bij Yauatcha ⭐

Dus lieve vrienden, terwijl we in Nederland in de lockdown zaten kon het zo maar zijn dat ik met m’n vriend Ron in december sushi at in Hamburg (Nikkei Nine), aan één zijde gegrilde tarbot in Kopenhagen savoureerde (Esmée), en op dezelfde avond ook nog een stukje rendierpenis, weliswaar met kaviaar, verschalkte (Noma), het kan gek lopen.

Tarbot bij Elkano ⭐

Een week later ging ik, zoals velen, naar een land waar je wèl in de sneeuw mocht zitten en genoot ik met dochterlief van kip in varkensblaas met morilles (Paul Bocuse), van ile flottante met uitzicht op de besneeuwde piste (Le Belair) en van een tosti met petit gris slakjes in de buurt van Macon (La Marande). U ziet, het is allemaal nog niet zo slecht, alleen moet je er wel een eind voor touren.

Taco’s bij Hijo de Sanchez

Ik zal blij zijn als het hier weer open gaat en we terug gaan naar “normaal”. Ik reserveer meteen bij Ron (salade romaine), of ga ik naar Meliefste (gebrande langoustine), of naar Maeve (gepofte koolrabi), of gewoon een lekkere côte de boeuf bij Rijsel?

Zuurkool van Gilles van de Loo en schrijver dezes (recept), beter dan La Coupole!

Tot die tijd, en daarna, als je een andere omgeving ambieert; de beste tarbot ever eet je bij Elkano in San Sebastian, de lekkerste zuurkool bij La Coupole in Parijs, de beste dim sum bij Yauatcha in London, de mooiste Parmezaanse kaas bij Peck in Milaan, en de coolste taco’s bij Hija de Sanchez in Kopenhagen. Ga ook nog even naar Anne-Sophie Pic in Lausanne, naar Pristine in Antwerpen, naar Steirereck in Wenen, of naar Maaemo in Oslo. Bon voyage…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.