Als Gilles van der Loo me belt of hij bij (met) me mag komen koken aarzel ik geen moment. Het lijkt me een aardige kerel, ik vind zijn stukjes in Het Parool leuk en ik ben enorm jaloers op zijn baan. Enorm! Ik was jaloers op de baan van Johannes, toen op de baan van Hiske, en nu dan op Gilles, althans als er geen pandemie is en ze er lekker op uit mogen om te gaan eten. Natuurlijk realiseer ik me dat het hard werken is, dat het niet altijd leuk is, zeker als het niet echt top is waar je eet, en dat je op een gegeven ment niet meer normaal ergens kunt zitten omdat ze zich meteen helemaal de beren schrikken. Ik blijf jaloers…

Het idee vandaag is dat er een gerecht wordt gekookt waar ik al dan niet zoete herinneringen aan heb. Ik hoef geen moment na te denken, zuurkool! Mijn ouders waren van de feestjes en vooral de verjaardag van mijn vader werd wild gevierd. Op of rond 28 oktober vulde het huis zich eerst met ingrediënten en flessen, en een dag later met gasten. We woonden aan de Waver (driehoek Ouderkerk-Abcoude-Vinkeveen), dus een borreltje en oprotten was er niet echt bij. Alle vrienden kwamen uit Amsterdam of verder dus er werd geborreld, goed gegeten en daarna weer verder geborreld, gedanst, gezoend…, zoals ik al zei, het was wild (end sixties, early seventies…)!

Ik heb 29 december al een keer een zuurkool-recept gegeven, met appelmoes en zonder wijn, nu die van mijn moeder die Gilles werkelijk perfect heeft gemaakt. Binnen een uur, hij had thuis al wat voorbereid, zaten we met fotograaf Eva aan de keukentafel van de zuurkool èn van de witte wijn te genieten. Dit is de echte zuurkool garni, denk aan de Elzas, denk aan de Parijse brasseries. Als ik “land” op Gare du Nord loop ik het liefst direct recht tegenover bij Terminus Nord naar binnen. Paar oesters, Choucroute Alsacienne, fles Condrieu van Guigal (nergens goedkoper) en je hebt aan mij geen kind.

Een kleine waarschuwing die ik eigenlijk wel vaker geef; Vanwege de simpelheid van het gerecht zit de kracht ‘m in de beste ingrediënten, dus lieve vrienden, maak die omweg voor goed vlees, lekkere worst, er zou ook nog best een huisgemaakte Frankfurter bij mogen, en Kramer’s zuurkool, it’s worth it!

Recept Afdrukken
Zuurkool garni
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 90 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 90 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Spoel de zuurkool goed onder de koude kraan, laat uitlekken en druk de laatste druppels water er met de hand uit.
  2. Smelt ganzenvet en stoof hier de zuurkool met jeneverbessen zacht in aan.
  3. Leg na 10 minuten plakken zuurkoolspek tussen de zuurkool en vul het geheel op met witte wijn en kippenbouillon. Laat zacht stoven met de deksel voor 2/3 op de pan.
  4. Roer de zuurkool af en toe om, maar pas op het spek, en leg na een uur de plakken casselerrib dakpansgewijs op de zuurkool. Laat met de deksel op de pan nog 20 minuten garen.
  5. Zet ondertussen de rookworst op in koud water, haal als het water tegen de kook aanzit van het vuur en laat nog 20 minuten welllen.
  6. Serveer met in de schil gestoomde aardappelen en van die loeihete Franse mosterd (Amora, maar dan wel in Frankrijk kopen, is veel scherper).

Reacties

  1. Door Marijke Bakker

    Is dit recept voor 4 personen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.