Ook hoog op de favorietenlijst staat Elkano in Getaria. Vis, vis en nog eens vis in dit familiebedrijf, maar omdat we wat te vroeg zijn wandelen we eerste een stukje door het mooie kleine dorp alwaar we even de volledig scheef staande kerk inlopen.

Along the way drinken we ons eerste (en laatste) glaasje Txakolina (lokale witte wijn met een licht bubbeltje) om daarna langs de buitengril bij Elkano naar binnen te schuiven.

We gaan à la carte, willen het een beetje rustig houden want vanavond is het weer bal, en starten met een amuse van boquerones (in zuur gemarineerde ansjovis) met wat tomaat. Verser bestaat niet, en beter wordt het ook niet, bizar. In het glas zit de waanzinnige Coma Blanca (E, Priorat, 2014)

We combineren een salade van langouste met zijn gegrillde kop, die zo lekker is dat we bijbestellen (de kop),

wat Joselito (patta negra) en een krabschaal gevuld met ragout van krab. Waanzinnig.

Bij het hoofdgerecht, de befaamde gegrilde tarbot, stappen we over op Sorte O Soro Val do Bibei (grote broertje van As Sortes, E, 2015). De wijn is geweldig, maar even over die tarbot, daar staan ze om bekend, en die valt tegen. De filets van de tarbot zijn van verschillende dikten, wat normaal is, maar hebben verschillende cuissons (garingen), en dat is jammer. De dunne filet is te ver, de dikke is goed. Ik was hier een paar jaar geleden met 6 man en dan krijg je denk ik een grotere, die in meerdere etappes wordt gegrild, en dat is beter (zie berichten 4-12-2008 & 15-1-2012)!

Het mag de pret niet drukken, we hebben het geweldig en eindigen de lunch met een glas rood en een sigaar op het terras. Er valt een druilerige regen maar wij zitten droog en vieren onze vriendschap.

Elkano | Herrerieta Kalea 2 | Getaria | Gipuzkoa | Spanje | bel +34 943 14 00 24

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.