Bij mijn eeuwige zoektocht naar lekker warm comfortfood loop ik tegen de gnocchiflette aan, ik had nog nooit van deze schat gehoord. Het doet eigenlijk enorm denken aan de tartiflette waar ik al eerder over berichtte, en over de croziflette, allemaal warme kaas-cement-koolhydraatbommen uit mijn innig geliefde Savoie, en de gnocchiflette is geen uitzondering. Waar draait het allemaal om? Een grote pan warme koolhydraten, aardappel, crozets of in dit geval gnocchi, en tweede iets kleinere pan Mornay-saus (kaassaus) en een paar repen Reblochon. Het is de kunst om hem zelf zo lekker mogelijk te maken en dat begint bij de keuze van de kazen, denk bijvoorbeeld eens aan het toevoegen van Münster aan de saus, of Saint Marcelin, of, en ik gruwel ervan, Roquefort… Maak de saus helemaal te gek lekker en de rest komt goed.

Het begint met het make van de gnocchi, van aardappel in dit geval. Je kunt het je makkelijk maken, bij de Appie kun je ze tegenwoordig kopen uit het versvak, maar zelf maken is leuker en lekkerder. Succes!

Recept Afdrukken
Gnocchiflette
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 45 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 45 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Laat boter langzaam smelten en meng met bloem.
  2. Laat de bloem en de boter ± 10 minuten garen, roer regelmatig, houd het vuur zo laag mogelijk zodat de roux zo min mogelijk kleurt.
  3. Voeg 1/3 deel van de melk toe en roer goed door zodat er geen klonten ontstaan.
  4. Voeg de rest van de melk toe en breng onder voortdurend roeren tegen de kook aan.
  5. Controleer of je béchamelsaus naar bloem smaakt, breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en passeer door een fijne zeef.
  6. Meng de warme béchamelsaus met de geraspte kaas en zorg dat de kaas volledig smelt.
  7. Gaar de aardappelen op zout in 40 minuten gaar in een op 180ºC voorverwarmde oven wrijf deze warm door de trommelzeef (tamie).
  8. Meng de bloem en de dooiers door de aardappels en tenslotte de kaas.
  9. Vorm de gnocchi's door kleine balletjes te rollen en aan een kant met de tanden van een vork iets plat te drukken.
  10. Blancheer de gnocchi in kokend gezouten water. Ze zijn gaar waneer ze gaan drijven.
  11. Giet af, meng met de saus, beleg met plakken reblochon en zet nog 15 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven.

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.