Een kort rondje Gastrobar met mijn vriend Eric leert dat ze hier gewoon ouderwets door blijven knallen. Het is een  doordeweekse (dins-)dag, het zit voor de lunch lekker vol en de sfeer is eclectisch en internationaal. Er zitten een paar grijze pakken, een tafeltje met 2 iets oudere heren die de pakken aan de kant hebben geschoven en het ervan nemen, en tegenover me een jonge vrouw die er net zo goed in haar bikini had kunnen zitten, het naveltruitje laat weinig aan de verbeelding over (later snap ik waarom ze het sublieme ijsje* wat je bij de rekening krijgt afslaat…).

De opengewerkte en gefrituurde ui met pepermayo is ‘good as ever’ wat ook geldt voor de taco met kip (ayam) en kentjoermayonaise.

We houden het rustig vandaag, 2 gerechtjes voor de lunch is prima en ik start met de sliptong met zuurkool, laurier en puree van rattes-aardappeltjes. De vis zit in een krokant korstje en is verder op smaak gebracht met sobresada, die pittige zachte worst uit Mallorca. Lekker.

Ook lekker is de toast kannibaal die nu eens niet met puur rauw vlees is maar met kort gegaarde picanha (staartstuk) van wagyu. Op smaak gemaakt met sambaldressing en uiencompôte wat voor mij meer dan voldoende is dus ik laat het supplement van foie gras voor wat het is (zo niet mijn overbuurman).

Er komt toch een derde gerechtje, aardigheidje van de chef, lamsrack (Hollands, net binnengekomen), met linzen en paddenstoelen, overheerlijk.

Ik ben eigenlijk helemaal klaar, heerlijke lunch, maar mijn vriend en tafelgenoot wil eigenlijk na het hartige deel altijd nog een bolletje ijs, waar we ook zijn, en ziet de befaamde ‘ijsemmer’ op de kaart staan, dus voordat we het weten staat er een rokend verfblik (droogijs) in het midden met een heel chocoladegarnituur. Van het laatste kan ik makkelijk afblijven, maar het verfblik, gevuld met roomijs uit de Pacojet (een soort snel ronddraaiende maalmachine die onder druk de vanille-room-compositie tot het mooiste ijs maalt wat je je kunt bedenken), je kunt me niet blijer maken (as we eat krijgt mevrouwtje-naveltrui het sublieme mini-roomijsje met karamel wat ze zo omgekeerd in haar lege waterglas zet).

Fijne middag, lekker begin (dag 2) van de week!

Ron Gastrobar|Sophialaan 55|Amsterdam


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.