Ik kom nu 2 jaar bij Le Bouchon du Centre en ben nog nooit teleurgesteld. Chef propriètere Hanneke is vanwege Corona nu voor de 2de keer dicht maar als je het geluk hebt op haar app-lijst te staan heb je iedere zondag 12 minuten de tijd om haar weekmenu te bestellen (max 70 pax) wat je dan op vrijdagmiddag kunt afhalen. Ook hier geen teleurstellingen als je tenminste van het echte Lyoannaise pubfood houdt, en dat doe ik. Momenteel is de chef aan het bijkomen van het najaar maar afgelopen week kreeg ik toch een app’je dat ze Tartiflette ging maken, eenmalig en verder geen voor of na , “nu beslissen en vrijdag halen voor € 12,50 pp”.

Aan geen dovemansoren gezegd  dit aanbod, normaal zit ik rond deze tijd in de Franse sneeuw waar ik dit tijdens zo’n weekje zeker 2 keer eet. Tartiflette komt van het Arpitaanse (dialect uit het Gallo-Romaanse rijk) woord voor aardappel òf van de Savoyaardse tartifles, wie zal het zeggen. Zonder kaas heet het een péla (Provence). Het is best een zware hap dus eet ik het meestal voor de lunch of early dinner.

Het recept van deze tartiflatze, zoals ze het zelf noemt is dus van Hanneke; “Nou chéri, dit moet ‘m zijn. Je weet waarschijnlijk dat het origineel zonder room is, maar ik vind m dan echt te droog worden, of je moet een halve Reblo per persoon erop plakken. Calorie- en eurotechnisch ook een aanslag. Sommigen doen er knoflook in, hoort ook niet, maar is zéker niet vies. Het verhaal van de herkomst van de naam is makkelijk terug te vinden en wellicht leuk om te vermelden. Allez, iedereen aan de après-ski in de Lage Landen! Let it snow. Of zoiets. Hartelijks! van uw cuisinière”.

Oh ja, reblochon met een groen zegel is fermier (van de alp of de boerderijen in de vallei van Thônes, met een rood rood zegel is het fruitier die uit het hele AOC (appellation d’origine contrôlée)-gebied van de Haute Savoie mag komen, maar sowieso willen we een rauwmelkse!

Recept Afdrukken
Tartiflette
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 45 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 45 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Schil de aardappelen, snijd ze in hapklare brokjes, zet ze op met gezouten, koud water, breng aan de kook en laat 3-5 minuten koken (ze moeten nog enige bite hebben). Giet af en laat iets uitdampen.
  2. Smelt de boter en bak hier 5 minuten het spek in op hoog vuur. Het spek moet gaar zijn, maar nog wel zacht. Niet uitgebakken dus. Schep het spek met een schuimspaan uit de pan en doe bij de aardappelen.
  3. Bak in het achtergebleven vet de uien ongeveer 10 minuten op medium vuur, met deksel erop. Er mag geen vocht (=smaak) verdampen.
  4. Schenk de wijn erbij en breng aan de kook. Laat 3 minuten doorkoken voor je de room erbij giet. Doorroeren en op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Als het mengsel te zuur is (afhankelijk van welke wijn je gebruikt) gewoon wat extra room bijschenken. Opnieuw aan de kook brengen en 5 minuten laten pruttelen.
  5. Schenk de hele handel bij de aardappelen en roer goed door. Laat mi-ni-maal een uur de smaken goed doortrekken en roer af en toe om.
  6. Vul een grote ovenschaal met het mengsel en zorg dat het spek een beetje evenredig is verdeeld. Snijd de Reblochon in 16 plakken en verdeel over de schotel.
  7. Zet de tartiflette 30-40 minuten in een op 220ºC voorverwarmde oven die je direct terugzet naar 180ºC. De kaas moet lekker bubbelen en lichte bruine randjes krijgen.

Reacties

  1. Door Kimberley

    Top recept, heb alleen de reblochon in tweeën gesneden en er bovenop gelegd want daar krijg je lekker veel korst voor terug 😋

  2. Door Mirjam

    Heerlijk recept! Ik gebruik wat meer ui en vraag mij af of 600 ml wijn niet wat veel is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.