Repost van 2 juni 2020
Ossobucco (kalfsschenkel|tomatensaus|gremolata) vandaag (nou.., meer voor het weekend want 9 van de 10 slagers, als ze het al hebben, pakken het uit de vriezer).
Echte mooie kalfsschenkels, kom er maar eens om. Volgens Mikel Pouw van NicetoMeat zaag je er maar 2 uit een poot, als je tenminste veel vlees en een klein mergpijpje wil hebben. Bij de Landmarkt aan de Schellingwouderdijk in Amsterdam hebben ze ze uit de vriezer, kost een paar centen maar dan heb je ook wat!
Prep Tijd | 30 minuten |
Kook Tijd | 90 minuten |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 60 ml olijfolie
- 150 g winterpeen in stukjes
- 1 rode ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook geperst
- 50 g bloem
- 1800 g kalfsschenkels 6 x 300 g, de zijkanten ingesneden*
- 30 g boter
- 400 ml droge witte wijn
- 400 g gepelde of verse tomaten
- 70 g tomaten puree 1 blikje
- 4 takjes verse tijm gerist en gesneden
- 4 takjes basilicum alleen de blaadjes
- 400 ml bouillon
- 1 blaadjes bouquet garni* van selderij, peterselie en laurier
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 200 g champignons of gemengde paddenstoelen gesneden
- gremolata**
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Verwarm de helft van de olie in een koekenpan en bak hierin peen, ui en knoflook.
- Meng bloem met zout en peper, wentel hier de schenkels doorheen, smelt boter in een stoofpan en braad hier de schenkels in aan.
- Voeg de gebakken groentes toe aan het vlees en blus af met witte wijn.
- Breng tegen de kook aan, laat 3 minuten koken om de alcohol te laten verdampen, en voeg tomaten, tomatenpuree, kruiden, warme bouillon en bouquet garni toe. Laat ongeveer anderhalf uur stoven met de deksel voor 2/3 op de pan.
- Fruit ondertussen sjalotjes aan in het restant van de olie, bak hierin ook de champignons en voeg de die het laatste half uur aan de ossobucco toe.
- Kijk na anderhalf uur of de saus niet te nat is, laat zonodig nog even zonder deksel inkoken. Verwijder het bouquet garni en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de ossobucco direct of laat hem afkoelen. Verwarm later zachtjes op het vuur of 20 minuten in een op 180ºC voorverwarmde oven.
- * dat doe je zodat de schenkels tijdens het aanbraden en garen niet omkrullen. **geen ossobucco compleet zonder een fikse lepel gremolata.
Prep Tijd | 15 minuten |
Porties |
personen
|
Ingrediënten
- 2 citroenen alleen rasp
- 2 tenen knoflook geraspt
- 15 takjes platte peterselie, alleen blaadjes gesneden
- 50 ml olijfolie
- zout en peper
Ingrediënten
|
|
Instructies
- Meng citroenrasp met knoflook, peterselie en olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
Notities
Voor de frisheid zou er een druppeltje citroensap door de gremolata kunnen.
Moet er geen citroenrasp bij de gremolata?
Gremolata
Kan her ook met geplette en gesneden stukjes ansjovis er door?
Wat weer een heerlijke maaltijd, kalfsvlees op zijn best en absolute comfi maal met vrienden, dank voor de tip weer! Komt komende week op tafel met warme broodjes of stokbrood.