Vandaag staat mijn podcast over sojasaus online dus ik herplaats een gerechtje van yakitori van 2 jaar geleden.

Na het maken van de saus is het betrekkelijk eenvoudig. Je weekt je bamboe-stokjes een half uur in water, ik doe dat in een hoge spuitfles, waarna je gesneden stukken kippendij aan de stokjes rijgt (± 1 dij per stokje). Natuurlijk kijk je even naar de breedte van je rooster, en dan het deel wat boven het vuur hangt.

Vervolgens zet je de stokken rechtop in een maatbeker waarna je de afgekoelde saus toevoegt. Ik laat ze er een uurtje instaan, waarna ik ze even uit laat lekken, om en om dichtschroei en door laat garen boven iets minder hitte. Volgens Japanse traditie bekwast ik ze niet tijdens het bakken maar dompel ik de hele stok nog 1 of 2 keer in de saus. IAls de spiesjes dreigen te verbrandenl vouw je 2 strips van aluminiumfolie die je onder de bamboe uiteindes legt.

Recept Afdrukken
Yakitori van kippendij
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ, Japans
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 12 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ, Japans
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 12 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Hak het karkas in stukken en grill aan beide kanten bruin
  2. Breng het karkas in mirin, sojasaus, sake, water en bruine suiker tegen de kook aan en schuim regelmatig af.
  3. Laat de saus tot de helft indampen, passeer door een zeef en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Week bamboe-stokjes een half uur in water.
  5. Rijg gesneden stukken kippendij aan de stokjes en zet rechtop in een maatbeker waarna je de afgekoelde saus toevoegt.
  6. Laat een uurtje marineren en laat uitlekken.
  7. Schroei de yakitori's rondom dicht en laat doorgaren boven iets minder hitte.
  8. Volgens Japanse traditie bekwast ik ze niet tijdens het bakken maar dompel ik de hele stok nog 1 of 2 keer in de saus.
  9. Gaar tot een kerntemperatuur van 72ºC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.