We gaan de eerste dag in de Morvan direct naar Chagny, daar is op zondag nl een gave markt… Omdat ik zo stom ben een stoepje te pakken komen we na het moeizaam verwisselen van een loodzwaar wiel nog net op tijd om de laatste marktkoopmannen uit te zwaaien. Omdat regeren vooruitzien is heb ik wel een lekkere plek voor de lunch gereserveerd, altijd handig op zondag, en zo schuiven we om 13:00 aan bij Pierre & Jean, de brasserie van Maison Lameloise ⭐⭐⭐.

Maison Lameloise, 3 Michelinsterren sinds 1979, is een prachtig klassiek huis. Jacques Lameloise is sinds een paar jaar met pensioen en zijn plek is ingenomen door de “tandem” Eric Pras en Frédéric Lamy die er dus nu ook een brasserie met een Bib gourmand uitbaten. De naam Pierre & Jean komt van de vader en grootvader van Jacques, beiden ook uitzondelijke chefs, grootvader Pierre leerde het vak persoonlijk van Auguste Escoffier in het Savoy in London.

Terug naar Pierre & Jean, een ge-ver-herbouwd restaurant in een oud wijnpakhuis uit de 18de eeuw. We hoeven met onze honden de trap niet op en mogen beneden zitten recht tegenover de passe, altijd leuk. Er is één 3-gangenmenu (€ 35) met in elke gang 3 keuzes, lekker overzichtelijk, en er komen kleine glaasjes, “verrines” met crème van pompoen met spekjes en de eerste gougères van de week (er zullen er nog veel volgen).

We gaan voor een glaasje witte Mercurey “la Brigadière van François Raqouillet (F, 2019) en ik start met de paté-en-croûte Tradition, met kip, foie en magret van eend, zwezerik, varken en een gelei van port en Madeira. Erbij geconfijte ui en pruim, helemaal lekker!

Pièce wordt vis, skrei (winterkabeljauw uit de Lofoten) met met honing gelakte schorseneren en een jus op basis van beurre noisette. Overheerlijk, wat ook geldt voor de gevulde kalfsborst met geconfijte wortel van de vrouw (zie boven).

We slaan de kaas over, doen we vanavond, en ik sluit af met een soort gekarameliseerde boekweitschotsen met praliné en crème van tonkabonen. Superlunch!

Pierre & Jean | 2 rue de la Poste | Chagny

Maandag & dinsdag gesloten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.