Als enorme gin-liefhebber, onze nieuwste hond heet Tanqueray (zeg maar Tanq) drink ik eigenlijk nooit genever (waarom de g en niet de j leer je bij van Wees) en zo toog ik op een bewolkte maandagochtend naar de geneverschool van Van Wees distilleerderij de Ooievaar in de Amsterdamse Jordaan.

In een klein zijstraatje van de Palmgracht heeft de familie in de loop der jaren (vanaf 1922) behoorlijk uitgebreid en hier bevindt zich dan ook het kloppend hart van de onderneming. Distilleerderij,

kelders, bottelarij, voorraad, administratie en een klein proeflokaal waar de gasten van deze dag worden ontvangen.

Na een kop Hollandse koffie gaan we naar het magazijn/ontvangst goederen waar een lange tafel klaar staat met los aan het hoofd een klein tafeltje waar de bazin, Fenny van Wees zit. Fenny is de dochter van de illustere Cees

en kleindochter van Adriaan, genever loopt door haar aderen en zij leidt ons door het woud van geheimen van genever, moutwijn, distilleren, lageren, wetgeving, proeven en vooral de eerste dag ruiken. Middels een aantal organoleptysche proeverijen (beoordelen door middel van proeven en ruiken) worden we ingewijd in de geheimen van deze kostelijke drank.

Er is een rondleiding door de distilleerderij waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan, tussen de middag is er een broodje, meer koffie, en daarna weer meer ruiken en nu ook proeven. Redelijk vermoeid vertrekken we rond de klok van 4 richting een goed glas wijn hahaha…

2 weken later herhalen we de setting maar gaan we dieper op de materie in. Er wordt meer geproefd en er worden concullega’s vergeleken met de producten van Van Wees, die daar niet altijd slecht van af komen, maar ja, wat weten wij nu eenmaal van genever?  Korenwijn, fustlagering, maar ook gin, alles komt aan bod.

Deze keer geen tour door de distilleerderij maar een bezoek aan de kelders die vol liggen met vaten, veelal gevuld met genever, maar ook essences en likeuren.

Aan het einde van de dag is er nog een kleine foodpairing waarin we bijvoorbeeld leren dat haring en korenwijn een slechte combinatie is terwijl haring en taainagel heel erg goed samen gaan (Sergio drinkt het overigens bij Zeeuwse oesters!). Enfin, ik kan er uren over praten, maar ga het maar gewoon doen! Fenny geeft maar een paar 2-daagse cursussen per jaar en het is echt de moeite waard, alleen al om een slokje van de 30-jarige Loyaal te proeven (niet te koop, de rest van het assortiment wel).

Slijterij de Ooievaar | Driehoekstraat 10 | Amsterdam |openingstijden slijterij: ma t/m vr 8.30-17.00 | https://slijterij-ooievaar.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.