Als kind gingen we af en toe een weekendje naar het Roode Koper in Leuvenum (Veluwe), gek genoeg altijd in de winter. Waanzinnige bossen, een manege met paarden èn een lief paardenmeisje (ik was 12…) en lekker klassiek. Er waren kamers in het grote huis en een soort stacaravans om het huis in waar het binnen net zo koud was als buiten. Toen hadden we nog echte winters. De laatste keer was toen ik 15 was, met een overmoedige vader die wel even mee ging paardrijden. Met een gewaagde sprong over een hek en meerdere blaren op de kont zaten we ’s avonds aan een zware tafel. Klassiek, ik zei het al…

Alles is anders in 2020. De caravans zijn weg, in de manege staan geen paarden meer (er wordt gefluisterd dat hier misschien een groentetuin komt), het interieur is volledig opgefrist en ze hebben vanaf 2015 onder leiding van chef Dennis van den Beld een terechte Michelinster. Mijn vriend BJ viert hier binnenkort de verjaardag van zijn geliefde en wilde heel graag het menu voorproeven, of ik wat te doen had… De ontvangst is meer dan hartelijk en de gin tonic (Copperhead met Fevertree) in de gezellige bar prima, maar we komen voor de nourriture…; snack 1 is een mini-taco met passievruchtcrème, mandarijn en mais, snack 2 is een panipuri met crème van paprika, en we gaan aan tafel.

De chef heeft een menu gemaakt wat begint met een amuse van een geconfijt eitje met knolselderij, citroen, appel en truffel, waarna een lekkere salade van Noordzeekrab met pompoen, vadouvan en kalamansi.

De tartaar van kalfshaas is superzacht en fijn van smaak, de gepocheerde oester met merg en truffel laten we voor het echte diner straks voor wat ‘ie is.

Chef Dennis wil graag dat we, buiten het menu om, de raviolo van paddenstoelen met pastinaak en schuim van rookkaas proeven, en dat is een goede tip. Superlekker, dat gerookte schuim is goddelijk.

In het kader van de surf&turf kan ik iedereen de griet met ossenstaart, venkel, rettich en schuimige saus van wasabi aanraden. De ossenstaart heeft een mooie diepe smaak, de beurre blanc is zoals ‘ie moet zijn met een hint wasabi.

Surf&turf no 2 is krokante zwezerik met langoustine, die knappert in de mond(zie boven). De maishoen en croûte met knolselderij, gebrande ui, truffel, morille en kwartelei is top maar het feestvarken, die ook aanzit vanavond, is niet van de kip en wil na al het culi-geweld gewoon een lekkere ribeye. Chef Dennis vind het een goed idee!

De passievrucht en chocolade met mango, witte sesam en ijs van zoethout is een plaatje, letterlijk en figuurlijk, en je ziet en proeft dat Dennis niet alleen een sterrenkok maar ook een wedstrijdkok is (Gouden Koksmuts 2020).

We gaan terug naar het pittoreske Gooi (slechts 58,2 km) en maken ons op voor een nieuw feestje binnenkort.

Hotel Landgoed Het Roode Koper| Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg 82 | Leuvenum | bel +31 (0)577 40 73 93 | www.roodekoper.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.