Eten in Oorlogstijd is een tentoonstelling die momenteel te zien is in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Samen met Angelique Schmeink, Pierre Wind, Bobby Rust en Edwin Flores heb ik hier een bepaalde periode culinair van mogen invullen. Gaat dat zien deze tentoonstelling want het is namelijk super-interessant!

Naar aanleiding van een post op Facebook kreeg ik een berichtje van Bouwina Sietsema over een stamppot van haar moeder. Met haar toestemming vind je de stamppot hier onder

eten-koks-tekst600-original

Oorlogsstampot van Jannie Koster.

Hier een oorlogsstampot van mijn moeder. Geboren in 1927 en bij haar thuis werd alles vers gemaakt. Mijn opa was molenaar in de oorlog. Ze maakten van alle producten een heerlijke maaltijd. Deze wil ik je niet onthouden.

10                      aardappelen, geschild

5                        eieren, hardgekookt en gesneden

1                         komkommer, gesneden

200 ml               natuurazijn

200 ml               water

50 gram            suiker

 

Verwarm water en laat hier de suiker in oplossen, laat iets afkoelen en meng met de azijn. Voeg de komkommer toe en laat minimaal een nacht marineren. Breng op smaak met zout en peper.

unknown

Kook de aardappel met wat zout goed gaar, giet af, zet een paar minuten terug om ze even uit te laten dampen en prak tot een puree. Meng met de eieren en de uitgelekte zoete komkommer en breng op smaak met peper en zout.

Dit werd in de zomer gegeten in de oorlog en was erg voedzaam. Wij aten het nog in de jaren 70 omdat het zo lekker fris was in de zomer en het zo vulde. Eerbetoon aan mijn moeder..die ik de beste kok vindt..alles werd vers gemaakt..en eten had tijd om op smaak te komen.

Bouwina Sietsema


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.