Ik heb een vriend en die eet best wel veel uit, weet er een hoop van en kent alle adressen. Een week of wat geleden zaten we bij het proefeten van Ron Gastrobar Paris en namen we even de lijstjes door (we proberen altijd iets te vinden waar een van ons niet is geweest), en wat komt er uit? Hofstede Meerzigt in Zoetermeer.

Ik ben voor het eerst, en direct voor het laatst, in 1980 in Zoetermeer geweest toen onze toenmalie buren uit de polder hun huis verkochten en 80 km verderop gingen wonen. De band was van dien aard dat het bij dat ene bezoek is gebleven, en dat was Zoetermeer voor mij. Ik heb er geen oordeel over verder, dat heb ik bijvoorbeeld wel over Almere waar ik 12 jaar mijn bedrijd heb gehad, maar Sweet Lake City ken ik gewoon totaal niet.

Meerzigt dus, een beetje aan de rand van een woonwijk, kapitale hoeve uit ± 1640, met wat zalen en een mooi restaurant. De rode loper ligt klaar en we worden direct naar de keuken gebracht alwaar het feest zich gaat afspelen. Chef Alain Adriaanse heeft zich voorbereid en we starten met 3 prima amuses; schuim van piccalilly en ui, marshmellow van balsamicoazijn en een bitterballetje van wortel en curry, samen met een glaasje Cuvée Spéciale 2006 van Nicolas Feuillatte.

De rillette van op de BGE gerookte makreel met crème van bloemkool en Limabonen en zoetzure bloemkool is heerlijk.

img_9494

We drinken een Crozes Hermitage Domaine Mule Blanche van Paul Jaboulet Ainé (F, 2013) bij de verschillende bereidingen van Bouchols mosselen, o.a. gebakken met curry, gestoomd en afgemaakt met kruidenboter (de lekkerste) en gefrituurd met inkt en crème van Parmezaan,

img_9496

en gaan door met gnocchi uit een mega- Parmezaanse kaas, met rauwe kabeljauw en een beetje truffel. Tussendoor nog een glas Vergelegen Reserve chardonnay (SA, 2013), waarna het vuurwerk begint.

img_9501

Perfect gegaarde wilde eend met een rouleau van gekonfijte eend, groene kool, pancetta en zoetzuur van biet is het eerste pièce en er worden 4 Amarone’s bij gezet (Amarone, je weet wel, die verslavend lekkere wijn, o.a. gemaakt van Corvina druiven die eerst na oogsting deels op rieten matten een tijdje worden gedroogd). Dit is het moment dat ik voel dat het uit de hand gaat lopen en ik Rent A Bob bel.

Bij het 2de pièce, schouderlap van het MRIJ rund, met runderwang en zwezerik en Iberico fingers zet de sommelier nog 4 Amarone’s neer, waarna we nog een Col Solare (samenwerking tussen Chateau St. Michelle en Antinori), moeten proeven. Het is een groot feest!

img_9508

Om van de laatste druppels Amarone te genieten breken we nog paar brokjes oplegkaas van de familie Captein, waarna de patissier nog even langskomt met een taartje met o.a. lemoncurd. Mijn chauffeur meldt zich en om 22.00 tuffen we richting het Gooi, wat ga ik straks lekker slapen…

Resumerend; een hidden gem, ofwel een verscholen diamant. Geen sterrenzaak maar een heerlijk restaurant met ditto service en keuken (die die ster overigens best waard is).

voor de liefhebber, dit waren de Amarone’s:

Serego Alighiero Vaio Amarone della Valpolicella Classico 1997
Serego Alighiero Vaio Amarone della Valpolicella Classico 2011
Serego Alighiero Vaio Amarone della Valpolicella Classico 2000
Costasera Amarone della Valpolicella Classico 2011
Costasera Amarone della Valpolicella Classico 2000
Costasera Amarone della Valpolicella Classico 1997
Compolongo di Torbe Amarone della Valpolicella Classico 2009

Col Solare 2002, chateau Ste.Michelle, Colombia Valley


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *