Ik zag verse morilles liggen bij de Hanos, en kon ze niet laten liggen. De morilles voor deze saus kosten ± € 10 en ik vond dat best te doen. de keuze voor vers vind ik voornamelijk terug in het mondgevoel, gedroogde zijn uiteindelijk misschien wel iets geprononceerder van smaak, maar dat hoeft niet altijd beter te zijn.

We gaan aan de slag, vermeldenswaard is dat ik er drooggebakken witte asperges bij heb gemaakt en een bizar lekkere Porterhouse (T-bone met veel haas).

Recept Afdrukken
Morillesroomsaus (verse morilles)
Maaltijd sauzen
Keuken Frans
Prep Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd sauzen
Keuken Frans
Prep Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Borstel morilles, verwijder het einde van de steel, snijd ze door (de grote in 3-en), was ze onder de koude kraan en laat uitlekken op een keukendoek.
  2. Stoof sjalot glazig in olie, voeg morilles toe en laat 10 minuten garen.
  3. Blus af met witte wijn en sherry en laat bijna helemaal indampen.
  4. Voeg kippenbouillon toe en laat tot de helft inkoken.
  5. Laat in een andere pan de room tot de helft inkoken en meng met de morilles.
  6. Breng op smaak met zout en peper en monteer eventueel met een klontje boter.

Reacties

  1. Door Claudia Straatsma- de Vries

    Heerlijk! Mijn voorkeur gaat juist uit naar gedroogde morilles, juist omdat ze zoveel smaak geven én omdat ik het morillevocht ( gezeefd door koffiezakje) reduceer met een scheut port en fond. Daarna de room erbij en inkoken. Uit Arbois heb ik wel verse morilles meegenomen, maar in dit geval blijft voor mij de gedroogde favorite. Ik doe een moord voor morilles en at ze voor het eerst, lang geleden, in Spanje bij El Bulli ,vóór topchef Ferrán Adriá daar achter de kachel stond. Met een kipje dat naar “ echt” smaakte en rösti op een side plate……😇

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.