Dit is zo’n uitgebreid verhaal geworden dat ik het in 2-en heb geknipt…

Het is zover! Na een heerlijke dag Stockholm gaan we vroeg uit de veren en brengt de SAS ons in een uurtje naar Östersund. Omdat we pas na 16.00 welkom zijn bij Magnus gaan we lunchen in Östersund, een bijna onmogelijke opgave. Alles is dicht en gaat pas om 17.00 open, maar gelukkig weet de SAS captain raadt en stuurt ons naar de toren naast het Biathlon stadion. De taxi-chauffeur is het helemaal met de captain eens dus met een gerust hart verlaten we de gehandicaptenbus, nemen de lift naar de 8ste verdieping alwaar geen restaurant. Er is wel een kantine waar de lokale wegwerkers en bejaarden elkaar rond de lunch ontmoeten en waar uit gamellen en chafingdishes stoom en geur opstijgen. Dit is niet wat 6 verwende Hollandse foodies in gedachten hebben. We bellen weer een taxi, het gehandicaptenbusje stond waarschijnlijk om de hoek te wachten, en maken grappen om de captain die waarschijnlijk zelf niet meer bijkomt van het lachen.

Östersund heeft een centrum, althans een hoofdstraat, en we vinden een Thaise moeder en dochter die rond de lunch (ook) een buffet aanbieden, maar voor ons een heerlijke verse lunch koken. Om 15.30 staat het busje klaar en rijden we via asfalt en de laatste 30 km dirtroad naar Fäviken.

De ontvangst is meer dan hartelijk, de kamers boven de keuken zijn onveranderd leuk, alleen hebben ze er 1 te weinig voor ons geboekt, foutje! (later horen we dat er de dag ervoor mensen die alleen kwamen eten een kamer is aangeboden, best raar). We schikken een beetje in, we zijn allemaal vrienden, en uiteindelijk zijn er 6 bedjes (als pleister op de wond krijgen we later 1 van de kamers aangeboden, dat dan weer wel).

We kunnen eigenlijk, evenals de vorige keer, niet wachten, en verzamelen een uur voor het diner om vast wat te drinken. Wijn of bier, ik weet het nog van de vorige keer, want er groeien geen citroenen in Zweden, dus geen gin-tonic. Om 19.00 uur zijn alle 22 gasten in de lounge dus om 19.02 gaat het feest beginnen. Ik doe een opsomming van de gerechten, je moet zelf dat klapje in de handen, het vragen om aandacht, van de chef of de maitre erbij denken. Let’s go…;

 

  • krokant van lijnzaad en azijn, met mosseldip
  • wheatcracker met wortelsalade en wortelzaad
  • bouillon van gedroogd rendiervlees met custard, mos en besjes van de kraaihei
  • krokant bakje van varkensbloed met wilde foreleitjes
  • in zuurdezem kruimels gefrituurde varkenskop met pickle van kruisbes en dragonzout
  • custard van patrijzenlever met zwarte knoflook en lijsterbes-besjes
  • plakjes droog ingemaakt varken ( 1-year aged zeug)

 

We drinken er een glaasje Jämtland Vingård, Fäviken Ljust Mjöd , Öster-Övsjo uit Jämtland bij, je snapt het al, speciaal voor Magnus gebrouwen honingbier.

Morgen deel 2


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *