zoals beloofd deel 2 van ons avontuur bij Magnus Nilsson in Fäviken

We gaan aan tafel en starten meteen met de beste herinnering van het vorige bezoek,

  • coquille “I skallet ur elden” ofwel coquille in zijn eigen vocht gegaard boven jeneverbes-struik. Waanzinnig!
  • gestoomde kabeljauw met dennenaalden en gefermenteerde aardpeer
  • King crab met almost burnt cream
  • zuurdezem mini-pannekoekje met zeewier en runderboter
  • lupine curd, gegratineerd
  • mahonie clam met bierazijn
  • kwarteleitje met as, waarover later meer (laat je niet afleiden), met saus van gedroogde forel en marigold
  • appel 8 maanden gegaard op 60ºC, met molded melk (tja, als ik molded vertaal komt er toch zoiets uit als beschimmeld…)
  • getoaste zuurdezem ingelegde wortel van kool, met crème en kaviaar
  • geroosterde kwartel, met het kopje à la houtsnip
  • toastje van mousse van de levertjes en andere ingewanden van de kwartel
  • biest (eerste melk van een koe die net gekalft heeft) met moerasspirea
  • rauwe aardpeer met geroosterde granen
  • ijs van hooi
  • aardappelkoekje (ze noemen het zelf een dream, wat het ook is)
  • in suikersiroop geconfijte eidooier op cumble van o.a. pijnboombast en ijs van sparrennaalden

ik vraag me al de hele avond af wat die gigantische eendenpers aan het einde van de zaal doet, waar ieder kwartier een slag aan het wiel wordt gegeven, maar het zijn in september bevroren appels die langzaam ontdooien en waar sap uit wordt geperst, dus deels bevroren en deels ontdooid vlees.

  • sap van bevroren appels (uit september 2016)
  • pudding van merg in een klein pannetje met bevroren melk
  • pickle van kort gedroogde wortels met suiker
  • meat and birch pie
  • houten doos met allerlei bizarre lokale zoetgemaakte gezelligheid (op een gegeven ment wordt het teveel…)
  • aaahhhh, ik vergeet bijna de aromatische zaden

Het is allemaal te cool, wat een belevenis, en weer totaal anders dan 4 jaar geleden, wat een koning die Magnus, alleen jammer dat hij er niet is… Hij was er nl. wel! 2 van de vrienden hebben hem gezien rond de klok van 5, door het keukenraam. De lieverd in de bediening durft pas na lang aandringen en zeuren te bekennen dat Magnus ook een familie heeft…

Tant pis, we sluiten de avond af gehuld in dekens en met ijsmutsen op, in de tipi voor de deur, sigaren, meer wijn, kampvuur, een droom. Als Arjen en ik onder het noorderlicht tegen elkaar aankruipen houden we de mutsen lekker op, wat een feest vanavond!

Oh ja, het kwarteleitje met as heb je nog tegoed…

De chef komt langs met een mandje zwarte kwarteleitjes, presenteert die, we krijgen allemaal een eitje, en Hans gooit hem meteen naar binnen… Arjen, die met die muts, denkt: dat zal wel zo horen, laat ik niet lullig doen, en gooit hem ook naar binnen. Op dat moment klapt de chef in zijn handen, het Fäviken-teken dat je even je kop moet houden, en verteld dat dit een recept is van kwarteleitjes die gegaard worden in as van hooi, of bomen of weet ik veel, maar dat dit origineel uit uit IJsland is waar ze dat allemaal niet hebben dus daar garen ze het in as van gedroogde schapenstront. En dat doen ze hier nu ook…

meer foto’s staan op Facebook…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.