Ron is m’n vriend, dat weten de meeste mensen nu toch wel, en bij vrienden heb ik altijd een licht gekleurde pet op. Als het echt niet goed is dan schrijf ik gewoon niets (wat niet wil zeggen, lieve horeca-vrienden, dat als ik niet vaak over je schrijf ik niet happy ben…, teveel kan ook teveel zijn, wat betreft schrijven bedoel ik).

Enfin, heel verhaal, maar ik was dus bij Ron, op een zonovergoten dag, op het terras (ik eet nog niet binnen), omringd door bloemen en door Selwyn’s beschilderde paspoppen, en tegenover mijn vriend Joël. We zitten 1.50 meter van elkaar af, tafels ruim uit elkaar, hand-gel bij de entrée en afstand door de bediening. Alles in orde dus.

Het eten is ook in orde, heel erg in orde, want behalve zijn zaken opruimen en herstructuren, een Indo-foodboxen avontuur aangaan (over 6.000 sold), en een verbouwing in Laren doen heeft Ron ook nog even een nieuwe menukaart gemaakt, en die klinkt als een klok. Het nieuwe menu wordt gedomineerd door 10 groente-gerechten, waar we er meteen 4 van bestellen, en 5 vlees & vis gerechtjes met goddank evergreens zoals de spareribs èn de witte kool met merg. Er zijn verder een paar klassiekers, een BBQ-lovers vleeskaart (vanaf 500 gram) en 8 desserts als je de kazen van Betty meetelt.

We starten met Romaine sla met crème van daslook, hennenei, komkommer en groene kruiden, wat voor je klaarligt als een soort opgemaakt veldboeket. Superleuk en ontzettend lekker, vooral met de daslook. Het perfect gegaard eitje erbij geeft een mooi vetje.

De dim sum van mijn overbuurman (Corona-technisch mag ik steeds het eerste hapje van hem nemen met een schone lepel) is van koolrabi, met shiitake, XO saus, pandanblad en tamarinde en ook te gek (zie boven), maar mijn boeket steelt de show. De koningszwam met tonkatsusaus, gember, chili en chinkiang azijn is perfect van cuisson, nog lekker hard en daar houd ik van. Tonkatsusaus heb ik net zelf gemaakt maar deze is wat zachter wat mooi is bij de paddenstoel.

Overbuurman heeft de ui met oost-indische kers, groene peperkorrels, zuur van Oos en gruyère, de man haat eigenlijk uien, en is blij verrast.

Na de groenten gaan we aan de prima steak tartaar van rund, met pani puri (hol krokant soesje zullen we maar zeggen), koolrabi en lavas. We stoppen met de lekkere Whispering Angel (F, 2018), maar niet met eten.

Ik neem een lekker licht dessert, panna cotta van kers, met yoghurtijs, pistache en waterkers, waarbij vooral de laatste een super extra touch (licht peperig) geeft. De Snicker van caramel, chocolade, pinda en zeezout die mijn overbuurman eet is niet nieuw, maar wel goed.

We gaan eraf…, maar niet na een hekkensluiter van een klein ijsje met karamel…

Ron Gastrobar | Sophialaan 55 | Amsterdam | bel 020 496 1943

dagelijks geopend voor lunch & diner


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.