Zoals te doen gebruikelijk maak ik ieder jaar een top 10 van de lekkerste eetervaringen van het afgelopen jaar, zo ook nu. De lijst is niet per se gebaseerd op sterren (de nummers 4-5-8-9 hebben die niet) maar ook op beleving en right time-right place. Let op, het zijn geen recensies, ik noem mezelf immers geen recensent maar slechts een reiziger. Mijn persoonlijke top 10 dus.

1 La Villa Madie, Cassis  Lunch met mijn matties van de G6 is nooit saai en vaak erg goed. Overlooking de Méditerranée op een prachtig terras, geweldige bediening, een top-sommelier en krankzinnig goed eten, alle stukken vielen op hun plaats. Eenzaam aan de top!

2 Geranium, Copenhagen. The day after the night before, ofwel de lunch na Noma de avond ervoor. Niet normaal goed, zo lekker, zo precies en vooral zo relaxed dat we er allemaal een beetje stil van werden, wat niet kon worden gezegd van de tafel naast ons hahaha. Topmiddag.

3 Eleven Madison Park, New York. We hebben een wat lastige COVID-start, iets met QR-codes, maar uiteindelijk zitten we in de bar en maken ze het helemaal goed. Meer dan! Volledig vegan, de uienboter en de gegrilde koningsoesterzwam, among other things, ga ik nooit vergeten.

4 Studio, Maastricht. Chef Gilbèrt van den Berg is voor mij de ontdekking van het jaar. In zijn Studio brengt hij een geheel eigen stijl van koken met fermenteren en gewaagde combinaties. Tot in het kleinste detail is er nagedacht, alleen het brood is al een verhaal apart. Het gaat vast niet gebeuren maar voor mij mag deze man meteen van 0 naar 2 sterren. Onwijs goed.

5 Basaal, Den Haag. There’s a new sheriff in town en dan bedoel ik chef Daan van Munster in het pittoreske Den Haag. Aan de Dunne Bierkade wordt geweldig gekookt in een supercomfortabele heerlijke ambiance (ik zat in de zomer buiten aan het water). Bizar lekkere aardappelblokken, de beste mosselen ooit en een panna cotta van vijgenblad om maar wat te noemen. Ga snel voordat je er niet meer in komt…

6 Tribeca, Heeze . Ik heb 6 jaar gewacht (echt niet expres hoor) maar vorige maand was het zover en we hebben genoten. De Keukenkamer is een absolute aanrader, je zit met je neus boven op de actie èn de chefs, waaronder patron Jan Sobecki, delen al hun kennis met je. Zeebaars met groene appel, steak tartaar met gestolde consommé en Anjou duif met pastinaak en dadel en zo kan ik nog wel even doorgaan. Topadres

7 Alouette, Copenhagen. Alouette had alles tegen, na die waanzinnige lunch bij Geranium (no 2) was er eigenlijk geen eer te behalen aan die 3 verwende apen (Michiel, Joris en schrijver dezes), maar niet heus. We hebben een topavond gehad, met bizar lekker brood, een variant op de chawanmushi en de historische fudge van ei, suiker en room, tjemigdepemig…

8 Maeve, Utrecht. Nog een verrassing, van chef Tommy Janssen had ik voor december ’21 nog nooit gehoord en Maeve is nu ruim anderhalf jaar open en serveert delicaat en verfijnd eten met vooral groente in de hoofdrol. Het lijkt wel of het ‘nieuwe uit eten’ een stuk relaxter is geworden zo gauw de kwaliteit hoger komt te liggen, zal wel met zelfvertrouwen te maken hebben. Heerlijke zaak!

9 Bridgette, Calgary. Je hebt wel eens dat alles ineens gaat zoals je wilt. Goede vlucht, geen vetraging, leuke wijnwinkel gevonden met lieve en vooral capabele mensen en dan onverwachts dineren bij de buren terwijl je al tegen je eerste jetlag aanzit. Welkom bij Bridgette, met de lekkerste broccoli ever en crispy smashed potato met bacon en kappertjes-aioli, alleen de laatste zijn de reis al waard.

10 Auberge des Templiers, Boismorand.  Een ‘oud’ adres waar ik nooit was geweest, een kleine 100 km onder Parijs, maar wat een fijne. Klassieke keuken van chef Martin Simonart (ex-l’Aubergade, Le Chabichou en Le Bateau Ivre), met een spectaculaire zwezerik en een dessert van geconfijte bospeen met gebakken clementines.

Het is een greep, het zijn momentopnames, ik ken alle varianten waarop je wel of niet in mijn top 10 staat, en ja, het is mijn smaak, en niets is zo discutabel als smaak, zeker de mijne hahaha. Ik ga voorbij aan andere geweldige eetervaringen, Ron Gastrobar, Quique Dacosta, Anan, Green Gastrobar, Visaandeschelde, de steak Osman aan boord van de Queen Mary, en het good old Spiehuis. Ik citeer de ridicule Rijdende Rechter als ik zeg; dit is mijn uitspraak en daar moet je het mee doen…

Pas op met vuurwerk en een goed begin.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.