Er wordt aan de deur gebeld en er staat een meneer die achter ons woont met de vraag of ik wel eens stoofperen maak… Best een gekke vraag, tot hij vertelt dat hij een huisje in Friesland heeft met een boomgaard en omkomt in de stoofperen. Een kwartier later is hij terug met een volle AH-zak met kleine peertjes. Als ik vraag welk ras het weet hij dat niet echt goed, iets “wilds” meent hij en ik denk dat hij Giezer Wildemannen bedoelt.

Na een week op het aanrecht, ik was ze een beetje vergeten, zet ik me aan het schillen en na 42 minuten is de zak leeg, mijn duim kapot en heb ik 4 kilo peertjes. Een kilo suiker en 4 flessen wijn later staan ze samen met een hand kaneelstokken en een paar citroen op en 2 uur later haal ik ze van het vuur. Ik proef er 1, rood van buiten en nog wat wit van binnen, dus ik vermoed geen Giezer Wildeman (die kleuren rood op) maar wel lekker.

Potjes van de Xenos, warme peren in de pot, steranijsje er bij, kokend vocht erop, deksel erop en omgekeerd laten afkoelen. Met kerst weten we of ze lekker zijn!

Recept Afdrukken
Stoofpeertjes
Maaltijd garnituur
Keuken Frans
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 90 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd garnituur
Keuken Frans
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 90 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng peren, rode wijn, suiker, citroen en kaneel in een passende pan tegen de kook aan (in een passende pan zitten de peren klem en komt het vocht boven de vruchten uit, leg anders een kleine deksel op de peren, ze moeten wel onder staan)
  2. Laat minimaal 90 minuten zacht stoven met de deksel half op de pan. Controleer regelmatig of het vruchtvlees niet boven de wijnspiegel uitkomt, vul anders water bij.
  3. Controleer de gaarheid (ze moeten redelijk zacht zijn) en laat afkoelen in het vocht.
  4. Verwarm de peren in het vocht en laat ze niet meer koken.
  5. De culifreak kookt het kookvocht nog in tot het stroperig wordt, maar pas op bittere tonen (alleen bij direct gebruik, bij inmaken heb je al het "normale" kookvocht nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.