Een dagje door het land met mijn dochter vlak voor kerst brengt je van ‘s-Graveland naar Aalsmeer, naar Putten en naar Nijkerk. Daar is het tijd voor de lunch en leggen we aan bij De Salentijn, het restaurant van de familie Pon, wat nauw verband houdt met hun belangen in de Argentijnse wijn- en vleesindustrie (Mijndert Pon 1932-2014 is daar de oprichter van). Ik was net in Argentinië dus vastberaden mijn lieve dochter te verrassen op een heerlijk stuk vlees met bijbehorend glas wijn volgen we de geur van het houtskoolvuur en biedt de automatische schuifdeur ons toegang tot het fraaie restaurant. Aan de rechterkant prachtig gedekte tafels, aan de linkerkant een gezellige winebar met hoge tafels en een open keuken (voel je al dat het fout gaat..?) We worden meer dan hartelijk welkom geheten èn natuurlijk kunnen we nog lunchen om 13.55 uur, kom verder…, oeps, zie ik daar een hele kleine schuchtere verlegen Basset aan uw voet wachten om mee naar binnen te gaan…? Honden zijn hier niet welkom, tot ziens!!

We druipen af, 3 staarten tussen 8 benen, berehonger, de lucht van gebraden ribeyes op de parkeerplaats helpt niet, wat te doen? Naar huis maar, Nijkerk, Amersfoort, Bussum…, Amersfoort, zit daar niet die gast, Maarten, met die gekleurde bril, op dat industrieterrein, slagerij, vleesrestaurant, Rauw!!

Visioenen van vorige bezoeken, double magnums Tignanello, Ott’jes, vriend Arjen, maar ook de avond voor de “grote” vakantie met de lekkerste huzarensalade en ribeye van dubbeldoelkoe, komen naar boven. Maarten is one phonecall away en Ogar (zo heet de Basset) is alleen welkom als hij mag spelen met de 4 maanden oude Weimeraner pup van de baas (onderstaande foto is nà het spelen!).

Rauw dus, om 14.20. lekkere drukke lunch die langzaam afloopt, heerlijk stokbrood met Guernsey boter op tafel, salade met in Spakenburg gerookte zalm en een glas Iona chardonnay uit Zuid Afrika,

waarna dun gesneden runder ribstuk in een heerlijke jus (eerlijk. als ik dit krijg maakt er zich een teleurstelling van me meester, ik had iets heel anders verwacht dan plakjes vlees onder een kledder saus, maar het is werkelijk superlekker, ik neem het de volgende keer weer!), èn met een glas Tignanello, “de huiswijn vandaag” meldt de baas.

Dochter zegt “hey pap, die lekkere burger van de vorige keer staat niet op de lunchkaart, denk je…?”. Maarten hoort dit en er komt een burger, terwijl hij onze hond ondertussen uitlaat (“alles gedaan, jullie hebben voorlopig geen zorgen meer”).

Enfin, lang verhaal kort, gastvrijheid, gastheerschap, ambiance, vriendelijkheid, goede wijnen en heerlijk eten, ga maar lekker naar de gezellige hal van Rauw, met plastic stoelen (wel een linnen servet) en een dooie vos aan de muur, misschien komen we elkaar daar wel een keer tegen, de kans is groot!

Rauw, Kaliumweg 8, Amersfoort, 033 4619394, www.restaurantrauw.com (de Kaliumweg is iets voorbij het Meander ziekenhuis in Amersfoort, ± 20 km van het Gooi, geen file, 3 stoplichten).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.