Meilleur Ouvrier de France (MOF) is een prestigieuze titel voor vakmanschap in een bepaald vak. Er zijn iedere 4 jaar wedstrijden om de titel te winnen waarin je met een aantal basis-materialen je vak tot een hoger niveau moet zien te brengen middels het maken van een masterpiece. Hier telt niet alleen het uiteindelijke resultaat maar de jury kijkt ook naar de methode, de organisatie, de snelheid, het respect voor de regels en de knowhow van de kandidaat.

De MOF is een ware held in Frankrijk. Het zijn niet alleen chefs, bakkers, slagers en andere vakmensen op het culinaire gebied, maar ook juweliers, kappers en timmermannen. het gaat erom dat je je métier perfect beheerst.

De voorbereidingen nemen maanden, soms jaren in beslag en draaien om technische vaardigheden, innovatie en respect voor traditie. De winnaars (je wint uiteindelijk van jezelf) mogen de befaamde bleu-blanc-rouge boord dragen (draag je die terwijl je geen MOF bent da kun je de gevangenis ingaan)

Wil je echt weten hoe dit werkt kijk dan naar de documentaire Kings of Pastry op YouTube.

Ik was bij een MOF net na de kerst, bij Etienne Boissy van Fromage Mons in de Halles de Lyon Paul Bocuse. Monsieur Boissy stond op 2de kerstdag gewoon zelf in zijn winkeltje, de bleu-blanc-rouge boord net onder de kin, en hielp me aan een paar fantastische kaasjes o.a. Mont d’Or, Cabecou, Saint Maure cendré, Camembert en Pavé du Nord (soort Mimolette maar dan uit Normandië ipv Lille). Top!!

Dit is de opstap nar mijn belevenis bij Paul Bocuse op 1ste kerstdag, daar werken er een stuk of 4…


Reacties

 1. Door Jennifer

  Mooie Julius,

  Wist je trouwens dat er nu ook een MOF in Nederland is sinds 13 mei 2019.

  Sébastien Trudelle.
  Hij is mijn partner in Smores Patisserie,
  Wat ik merk is dat Nederland niet bekend is met deze titel.

  We jij misschien hoe we Nederland hier wakker in kunnen maken.

  Ik zag zojuist de nieuwe reclame van Remia….

  Graag hoor van u.

  Met vriendelijke groet,
  Jennifer Heijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.