Ik lees ergens een berichtje over kappertjeszout, in de oven gedroogde kappertjes die gemalen dienst kunnen doen als een zoutvervanger. Ik uitproberen…

Ik heb geen last van een hoge bloeddruk en moet zoals ieder ander gewoon een tikkie opletten, maar vind zout (lees: hartig) best lekker, maar dit is me een uitvinding, tjemigdepemig… Chef Tom Beckers van restaurant Calva (in Nootdorp) heeft dit bedacht. Ik had nog nooit van hem gehoord maar lees net dat hij in 2018 als tweede van Nederland (achter Jonnie Boer) is geeïndigd in de Iens top 100.

Maar dan dat zout! In 100 gram verse kappertjes zit 7 gram zout, dat is 7%. Nu ben ik nog even aan het uitzoeken (ik zoek eigenlijk een laborant) om uit te vogelen wat er gebeurt als je dat spul indroogt want voor 100 gram kappertjeszout heb ik 666 gram kappertjes nodig, waar dan weer 46,62 gram zout inzit…

Enfin, het zoutgehalte is dus grofweg de helft dan dat van echt zout (althans dat denk ik met mijn boerenslimheid) maar daar gaat het nu even niet om, het spul is berelekker!!

Recept Afdrukken
Kappertjeszout
Maaltijd garnituur
Porties
Ingrediënten
Maaltijd garnituur
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Spoel de kappertjes onder de lopende kraan, knijp goed uit en spreid uit over een bakplaat.
  2. Zet de kappertjes 2 uur in een op 110ºC voorverwarmde oven (tot het keiharde steentjes zijn, neem anders wat meer tijd).
  3. Laat helemaal afkoelen en maal fijn in de keukenmachine.
Notities

500 gram kappertjes geeft 75 gram kappertjeszout


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.