Zo…, ik ben el weer een paar weken terug uit het verre en vooral hoge noorden en zat vol in een writer’s block hahaha. Gewoon effe geen zin, sorry! Het werd zelfs zo erg dat mijn goede vriend F., die dagelijks op kantoor zijn computer opent om te kijken of er nog nieuws van het Smartday-front is, me appte of hij kon helpen en ik erover wilde praten…

We pakken de draad weer op en dat doen we gisterenavond bij het hoofdstedelijke Fulu Mandarijn. Mijn vriend de Dutch Foodie wil met me eten, en ik met hem, en hij heeft zin in Chinees. Ik check de o zo leuke app Amsterdam Restaurant Guide van @elisabethonfood en zie dat Fulu Mandarijn (Sichuan cuisine) bij haar op nummer 1 staat. Ik reserveer en we gaan.

De weg naar het Rokin is langer dan ik denk dus ik bel braaf om 18:15 dat ik 18:30 niet red en dat het 19:15 wordt. “No worries, thank you for calling”. Als we om 19:26 (11 minuten te laat) hijgend de trap op rennen worden we vrolijk uitgelachen door de Chinese host voorzien van mondkapje èn oortje dat ze 1 minuut geleden de reservering heeft geannuleerd omdat we te laat zijn. Ze loopt het zaaltje in, blijft lang weg en maant ons daarna naar binnen te gaan en tegen de muur te gaan zitten. “Sit there, sit there, sit there”, de sfeer alsof je in het hart van Guangzhou met de gratie gods ergens mag eten wordt perfect nagebootst, een 10 voor de coleur locale!

We bestellen van I-pad 1 (we krijgen er 2) alvast 2 Tsingtao biertjes (in plaats van een Meursault of een Ruinart blancs de blancs, want die hebben ze ook), om vervolgens van I-pad 2 het eten te bestellen. Paniek in de tent maar dat blijkt de automatisering te zijn.

We gaan voorbij aan Elisabeth haar gerecommandeerde cold poached pork belly maar gaan vooraf voor gepocheerde Noord-Chinese dumplings met varkensvlees en azijn on the side, en wat gefrituurde sui kau (garnalen in krokant deeg) met wat zoetzure saus uit de fles.

Pièce is double fried thin pork belly slices met de ‘beroemde’ Lao Gan Ma chilisaus die voornamelijk uit olie bestaat. Wel superlekker overigens.

Lekker zijn ook de garnalen met lente-ui, maar wat tegenvalt is de Peking eend. De DF wil persé Pekingeend, ‘niet echt Sichuan’ breng ik nog in, maar ze komt. Dikke stukken eend met dunne reepjes huid, wat eigenlijk andersom hoort, met gestoomde pannenkoekjes, komkommer, bosui, iets zuurs, en rode paprika?? In een echt Pekingeend-menu eet je alleen het vel met de pannenkoekjes en wordt van het vlees een aparte dish gemaakt. Allemaal niet erg maar de hoisin saus komt uit de pot naast de fles zoetzure saus en is gewoon niet top.

De temperatuur in het zaaltje wordt ondertussen steeds hoger ondanks de airco, we kijken nog even jaloers naar de leeggegeten schaal kippendij met gedroogde chilipepers van de buren en besluiten dat het mooi is geweest. Binnen een uur en een kwartier staan we weer buiten waar een zwak regenbuitje de boel net even heeft opgefrist.

NB Ik kijk net even op de online-kaart en zie dat ik eigenlijk gewoon wat verkeerde gerechten heb besteld. Het was slecht te zien en te lezen op de I-pad, dus ze gaan binnenkort in de herkansing, maar een moment-opname hoort er ook gewoon bij (maar wie besteld er dan ook pekingeend in een Sichuan-restaurant).

Fulu Mandarijn | Rokin 26 | Amsterdam | no credit cards


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.