Vaste pleisterplaats in Kopenhagen was altijd Geist op Kongens Nytorv, het prachtige grote plein wat net 10 jaar een bouwput is geweest maar nu weer straalt aan de voet van het fantastisch lekkere Hotel d’Angleterre.

Was…, want Geist bestaat niet meer! Chef Bo Bech was al een tijd bezig met weggaan, wil eigenlijk een zaak in New York beginnen en is ondertussen uit Kopenhagen vertrokken, althans uit Geist. Op dezelfde plek zit nu Esmée, wat qua indeling nog licht doet denken aan Geist. Nieuw is de bar op de plek tegenover de oude bar, nieuw zijn de lichte kleuren en de lange lage pass wat vroeger een eetbar was, en nieuw zijn alle mensen die er werken.

We hebben een ongemakkelijke start bij een meneer die eerst zijn administratie moet bijwerken en na een paar minuten vraagt of we eigenlijk wel gereserveerd hebben. Ik had ‘m al (licht pissig) in de auto aan de telefoon gehad omdat we een half uur te laat waren, dit was misschien zijn wraak in een verder bijna uitgestorven restaurant dat overigens zegt dat ze van 12:00 tot middernacht aaneengesloten zijn geopend. We worden ook nog even in de bar gezet “want de tafel is nog niet klaar” maar als we de cocktailkaart afslaan gaat het ineens allemaal heel snel.

De rest van de middag gaat voorbij als een droom. De krokante chips met een dip van sour cream en ui zijn heerlijk, de gougères (kleine soesjes) met comté en truffel prima, en de mini-tosti’s van brioche met gruyère en stukjes jamon Iberico hemels.

We drinken Sancerre Domaine Vacheron (F, 2020) maar houden ons kruit redelijk droog voor vanavond. De ceviche van zalm van de Faeröer eilanden, met citrus, daikon en ponzu is precies zoals de omschrijving. Lekker fris, met de diepte van de ponzu en kakelverze zalm.

Gegrilde gamba’s met nduja (pittig varkensworstje uit Italië) en groene kruiden zijn bizar lekker

maar de gegrilde “topside” (de bovenkant dus, de onderkant-filets gaan naar een ander restaurant) van tarbot met beurre blanc zijn de bom. Nog nooit zo gezien, gegaard onder de salamander wat natuurlijk prima kan als je maar aan één kant filets hebt

Op het moment dat de overheerlijke geroosterde poussin (klein kippie) met salieboter en sauce Albufére (velouté-runderglace-paprika) ter tafel komt arriveert onze derde reisgenoot, de Dutch Foodie, die nog snel een kippedij of 2 weet te verschalken.

We missen Bo, maar het eten is top!

Esmée | Kongens Nytorv 8 |  København


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.