Na Manis zijn het 3 autominuten naar Domenica op de Noordermarkt, plekje voor de deur, tafeltje buiten, waar onze buren direct “nee hoor, het ligt niet aan jullie” hun tafel oppakken en aan de overkant van de straat gaan zitten. Prima! Marco is geen grote eter hahaha, maar is in ieder geval niet van de grote zware hoofdgerechten dus we bestellen 2 rondjes van 3 voorgerechtjes en gaan een beetje sharen (best lastig in Corona, goed opletten voor de kruisbesmetting).

De paleta Iberica (volgens mij is dat Spaanse ham, bij een Italiaan…) met aubergine en amandel is superlekker, de amandel geeft een mooie smaak aan de ham, alleen verdwijnt de aubergine een beetje in het geweld. De gefrituurde courgettebloem met mozzarella, ansjovis en zwarte knoflook die eigenlijk “uit” is, maar toch komt is lekker,

de geroosterde prei met ricotta al forno en salsa San Bernardo (chocolade, amandel en ansjovis uit Sicilië) is briljant, zonder twijfel(zie boven). De burrata met jonge kool, hazelnoten en bagna cauda is ook weer zo’n topper,

de merg uit de oven met langoustine is correct… totdat mijn vriend Marco de kop van de langoustine bijkans uitknijpt over de mergpijp, te gek lekker! We drinken een Trebbiano d’Abruzzo van Emidio Pepe (I, 2017) die zich in het glas ontwikkelt van oxidatief tot een perfecte begeleider van bijvoorbeeld de merg, en omdat het feest is (en ik met een Über naar huis ga) nemen we ook nog de Montepulciano van Emido. Prachtig!

 

Dit vraagt om nog één klein hapje. “Kun je de chef vragen de allerlekkerste carbonara van zijn leven voor ons te maken” vraagt Marco…, en dat kan. 10 minuten later komen er 2 kleine bordjes, het ruikt waanzinig en zo ziet het er ook uit. De vork gaat in de pasta, richting de mond, onder de neus, die geur…, de saus raakt als eerste de smaakpapillen op de tong… en het is niet lekker! Een drama.

De kleine wiebertjes pancetta zijn te ver gegaan tijdens het bakken, verbrand waardoor ze een bizar bittere smaak afgeven, echt niet lekker. De lieve Colombiaanse mevrouw komt de bordjes na 10 minuten halen en denkt waarschijnlijk dat die 2 dikkerds genoeg hebben gegeten maar niets is minder waar (is natuurlijk wel waar maar om de wijn op te maken met zo’n heerlijk bordje…).

Enfin, lang verhaal kort, ik wil nog wat tegen haar zeggen, mag niet van mijn vriend, en we drinken de wijn en kijken mijmerend over de altijd mooie Noordermarkt…, we lijken wel 2 ouwe l… hahaha. Nee hoor, we drinken wel die wijn en denken aan die geweldige prei met ricotta en de merg met langoustine en… shit happens

Domenica | Noordermarkt 7 | Amsterdam | bel 020 774 6720

dagelijks lunch en diner, zondag doorlopend tot 20:00, maandag gesloten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.