Ik weet wat het is, ik heb er zelf één, voor de zekerheid zet ik de foto er maar even bij (hoezo narcist…?).

Een jaar of 6 geleden werd ik gebeld door vriend Alfred (Inmerc) dat ik was genomineerd, k’had geen idee waarvoor, en 3 weken later, we waren aan het strand in Spanje had ik hem, k’had nog steeds geen idee. Wij naar de burelen van de TIP, Max zette meteen alle vluchtdeuren open, ik hoor de bellen nog rinkelen, glaasje bubbels, praatje van de hoofdredactrice en met een bij Duikelman aangeschafte en met goudverf bespoten garde naar huis, iedereen blij. Wat scherts mijn verbazing 3 maanden later, de verkoop van Smart Cooking (1) neemt een enorme vlucht, ik sta in alle bladen en kranten, mijn garde blijkt een moneymaker.

Vandaag is hij weer gevallen en ik zat zelf in de jury, althans in de vakjury (de gouden garde is de publieksprijs van de Kookboek van het Jaar verkiezing). Feestje in de Kauwgomballenfabriek met iedereen die er in boekenland toe doet, lekkere hapjes uit de genomineerde boeken en Gilles, who else, die lekkere glaasjes schenkt. Tijdens de forumdiscussie “heeft een kookboek nog wel toekomst” sta ik mijn Vietnamese stokjes af te maken, alsmede de kip in chermoula en de champignonhoedjes gevuld met chorizo (allen uit de genomineerde boeken), maar tijdens de uitreiking sta ik naast mijn vriend Ramon (Beuk: wat van Fair komt..) die helemaal dolgelukkig is (en kan rekenen..) als hij die gouden jetser wint. Overall winnaar, eerlijk is eerlijk, is het 12 seizoenen-kookboek van Albert Heijn. Geschreven door corryfeeën Anneke Ammerlaan en Clara ten Houten de Lange kozen we dit boek afgelopen vrijdag als allerbeste boek, en dat is het. Beste buitenlander is, natuurlijk, Ferran Adrià, who else, beste initiatief het boek Gezond eten rond Chemotherapie en beste vertaalde boek het prachtige epos Specerijen. Ik serveer nog een tonijntartaartje met shaafijs van yoghurt en slagroom (wat van Fair komt…) en een kopje pompoensoep (12 seizoenen) na, maar men is al te druk met de verdeling van de afgevallen boeken. Een mooie middag….


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.