Als de mannen van AdBibendum me bellen met een uitnodiging tot èn lekker eten in het Bosch èn 6 topwijnen van het Oostenrijke Moric daarbij “degusteren” haak ik direct aan. Na een drukke dag op de Horecava is het goed toeven aan de Nieuwe Meer, sommelier Danny vult de glazen en ik kan mijn geluk niet op als ik ook nog eens tegenover de grote baas van Moric, Roland Velich, zit. Meer een academicus dan een doorsnee wijnboer, deze Roland, die over een aantal dingen een zeer duidelijke mening heeft waaronder de diverse commissies van wijze Oostenrijkse mannen die stelselmatig zijn wijnen declasseren waarna hij rebels met een stift eigenhandig al zijn etiketten aanpast. Coole gast dus!

Chef Willem Pieter opent het bal met 5 bereidingen van Kvitsoy zalm met biet en quinoa waarbij de Hausmarke Weiss Supernaturel (Grüner Veltliner en chardonnay) het uitstekend doen. Dat Supernaturel is overigens ook weer een knipoog van Roland naar de gevestigde orde van biologisch en –dynamisch…, hij zegt dat als je de natuur volledig zijn gang laat gaan de wijnen niet te zuipen zijn. Het is de natuur eigen om de wijn kapot te maken dus je moet haar een handje helpen, en dat doet hij!!

Door met dorade, kort gebrand, met venkel, groene kruiden, limoenmayonaise en haringkuit, waarbij de parel van de avond, Sankt Georgen Grüner Veltliner 2015. Waanzinnige wijn, er komen gasten van andere tafels Roland vertellen wat een geweldig glas dit is!

Één van de specialiteiten momenteel van het Bosch, en terecht, is een rolletje van wagyu en foie gras, ook weer even kort gebrand zodat je dat licht bittere extra smaakje krijgt, met yusu-ponzu en truffel. Normaal ben ik niet zo van de truffel maar dit is heerlijk, en zo ook de Moric Blaufränkisch 2013 en de Moric Reserve 2011. Ondanks dat de laatste wordt aangeprezen als de lievelingswijn van de mannen en vrouwen van Noma, weerstaat de 2013 de zuren van de yuzu het beste.

Pièce is hertenkalf met een weelderige saus afgemaakt met Chartreuze, (dus weer mooie zuurtonen), met bospeen, oerwortel en gefermenteerde knoflook. Hierbij 2 x Moric Alte Reben Lutzmannsburg, 2011 en 2003, waarbij ook weer de jongste de leiding neemt. De zuren hè…, want als je alleen een stukje vlees neemt, zonder garnituur en saus is de 2003 weer de koning. Mooi hè

We sluiten af met een heerlijk dessert van chocolade en hazelnoot, beetje merengue, beetje mille-feuille, wat sinaasappel en kumquat, allemaal heerlijk, maar zonder wijn, het is mooi geweest! Topavond!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.