“Ga je mee” vraagt Ron, “gaan we effe grillen in Terneuzen, met het team, iets nieuws…” Ik ben voor geen gat te vangen en sta op het afgesproken tijdstip paraat om een uur later in Terneuzen te arriveren (214 km, vraag me niet hoe het kan).

Na de tunnel onder de Westerschelde komen we op een alledaags industrieterrein alwaar we niet alleen de mooiste plee ever aantreffen, maar ook een manscave vol met Japanse en andere bbq’s. Hier huist het bedrijf van Frederic Kole, een ideeënbus als het gaat om vuur, rook, branden, kolen en wat dies meer zij, maar ook iemand die woorden in daden omzet. Welkom bij Yakiniku Original Japanese Grill

De mannen van Ron zijn al druk in de weer, het gaat vandaag vooral om de robata-grills, of noem het shichirin, het is een grote Babylonische spraakverwarring als je opzoekt hoe deze dingen heten, we houden het op Japanse houtskoolgrilletjes voor op tafel.

We kunnen kiezen tussen ronde en rechthoekige, en zeker zo belangrijk, tussen 5 soorten kolen, waaronder het zware en peperdure Binchotan. Normaal uit Japan, ik geloof dat de jongste fabrikant in dit uitstervende ras 85 is, deze komen uit Vietnam.

We grillen en smullen, allemaal staand want geheel à la Blaauw is het feest na 2 uur weer abrupt afgelopen, we moeten aan de slag! Met 2 doosjes kolen en een buisje dunne spiesjes gaan we huiswaarts en eet ik die avond… garnalencurry met kikkererwten en groente.

Dagen later, ik ben het eigenlijk al een beetje vergeten, stuurt Frederic me een berichtje dat er iets onderweg is, en ja, 2 dagen later komt er een doos met folders waar ik hem hartelijk voor bedank! Foutje in het magazijn en 3 dagen later komt er een nieuwe zending mèt een rechthoekige shichirin, en die is na eenvoudige montage gisteren ingewijd.

Het werkt als volgt ; Ik heb van Ofyr zo’n firestarter gekregen, die gaat vol met binchotan of een andere harde houtskool, 2 wokkels onderin en extra nog een ingerolde krant in de ronding van de bodem (onder de kolen). De fik d’erin en een half uur laten staan.

Nu wordt het link want die firestarter is roodgloeiend dus met een lashandschoen gooi ik de kolen in 3 seconden in de shichirin en dan moet de handschoen heel snel uit. Van Frederic heb ik 2 rvs geleidestaafjes gekregen zodat de spiesje niet op maar boven het rooster hangen, en ik heb de yakitori (recept hier) op ø1,5mm spiesjes geprikt, 2 spiesjes per yakitori zodat ze niet terug kunnen rollen als je ze draait. Volg je het nog…?

The rest is history… Goed opletten, af en toe een beetje bijwaaieren maar vooral veel draaien zodat het zoet van de marinade niet verbrand. Vrouw en dochter beweren een kwartier later dat ze zelden zulke lekkere yakitori’s hebben gegeten. pak in, neem me…

https://www.yakinikugrill.com/nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.