Mijn vriendin Annelies was jarig, gaf een borreltje en ik kon niet. Een kleine week later hebben we het alsnog gevierd, bij Toscanini, “de Italiaan” van de Jordaan, die tegenwoordig open zijn met de lunch. Vriendin is te laat, 3 minuten, en ik start alvast met een glaasje wit, een Soave classico Pieropan (I, 2018). Annelies is net op tijd binnen, de fles is een seconde open, en we vallen rustig aan op het superlekkere brood, waaronder dunne repen focaccia. Als we later bijbestellen moeten we even wachten omdat het nog in de oven zit, altijd een goed teken.

We starten met de antipasti misto met gegrilde groentes en burrata,

grote garnalen met waanzinnig lekkere uien, wat gemarineerde vis met radijs, en verschillende vleeswaren waaronder paté, worst en lardo di Collonato. Allemaal lekker.

Ik vind lunchen met antipasti, primi en secondi wat veel dus gaan we na de antipasti aan de pasta (primi) en daar blijft het bij: ravioli met funghi porcini (eekhoorntjesbrood) uit Toscanini’s eigen pastafabriekje. Creamy saus, nog een paar stukjes paddenstoel en 2 twijgjes rozemarijn.

Supersimpel, superlekker! Na een bezoekje aan het (nieuwe) aanpalende Toscanini (koffie-) winkeltje gaan we ieder ons weegs. Lekker gerookte ossenworst halen bij Louman in de Goudsbloemstraat 76. Neem die van natuurdarm, die drogen een beetje in, waanzinnig.

Toscanini | Lindengracht 75 | Amsterdam | bel 020 623 2813

NB Leonardo Pacenti, een van de eigenaars èn chef van Toscanini is auteur van de onlangs verschenen Bijbel van de Italiaanse Keuken, een waanzinnig boek over de Italiaanse keuken (Carerra, € 31,99).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.