En hakken over de sloot zijn het, Michèlle bakt er in het TopChef resto niet veel van. Romige warme ragout van kreeft geserveerd in de schoongemaakte kop betekent bij haar 8 kreeften kapot gekookt in 5 liter geklopte slagroom waar ze nog 10 eieren bij gooit. Vervolgens worden de eerste 4 kreeftenkoppen doormidden gekliefd en probeert ze met een grote louche brokken kreeft in de hersenpan van de kreeft te proppen, het is echt verschrikkelijk. Jeffrey doet het niet veel beter, beide black box. Elian en Youri zijn verantwoordelijk voor de ultieme hamburger, die van Youri gaat nog wel maar mist smaak en is te saai voor woorden. Elian laat de uien verbranden, doet niets met het brood, maakt geen mayo maar wel een rare tomaten-mosterdsaus, beiden gaan ook naar de black box. De beide desserts, Sandra en Corné maken er nog het meeste van, hoewel daar ook de spanning niet afdruipt,  Mascarponecitroenijs met verse vruchten. Zij hebben de middag vrij, wat voornamelijk komt omdat de andere 4 het echt niet goed hebben gedaan. Als Elian hoort dat hij in de black box zit begint hij accuut te kokhalzen en te hyperventileren maar na 10 minuten herpakt hij zich en gaan we door. De box bestaat vandaag uit gerookte zalm, pinda’s, zuurdesem brood, kokosnoot, galangal, tomaat en litchi, altijd lastig. Jeffrey is als eerste en laat zijn saus in de schift gaan. We krijgen een stukje toast met een plakje kant en klare gerookte zalm. Dag Jeffrey!

Nummer 2, Michèlle heeft de opdracht niet begrepen, en maakt 4 verschillende gerechtjes. Niet goed geluisterd en niet goed voorbereid, want dit hebben we vorig seizoen ook iedere zaterdag gedaan (is nog allemaal terug te zien op internet bij RTL5). Ze mag de beste van de 4 kiezen om aan ons te presenteren. “Ons” is overigens vandaag natuurlijk m’n vriend Kraan, maar ook sommelier Nadine Möglin van restaurant Bij Jeff* op Texel en chef Maarten Camps van restaurant Wolfslaar* in Breda, beiden experts op het gebied van wijn en spijs. Michèlle komt met een halve kokosnoot waarin een stuk zalm waar de schubben nog aan zitten. Elian heeft 4 verschillende zalmhapjes waar de pesto van pinda’s het echt goed doet. Door! Youri laat niet echt van zich spreken met 2 stukjes zalm in wat marinade maar boft dat de eerste 2 eigenlijk totaal mislukt zijn. Morgen met Sandra, Corné, Elian en Youri naar Ciel Bleu

 

Dag 5 lekker uitslapen, de dames van het gezin moeten om 6 uur op vanwege de paarden, dus ik zit om 7 uur aan de keukentafel….. even een gesprekje op de manege en om 11 uur in het Okura (wat ik niet weet is dat ik daar 13 uur blijf…..). Het loopt al direct een beetje uit, Onno (Kokmeijer) is een perfectionist, dus alles moet tip top zijn, maar na een uurtje beginnen de kandidaten aan de eerste opdracht. Griet met risotto en vadouvan, dit na een Topclass specerijen van Vanilla Ventures die Sandra moeiteloos wint. Zij mag dus beginnen en maakt een iets te ver gegrillde griet met een iets te droge risotto. 2de is de jonge Corné uit Zeeland. Ook zijn vis is iets te droog en het gerecht bestaat vooral uit losse elementen waarbij hij de fout maakt zijn Hollandse garnalen een 2de garing te geven. Dat wordt een beetje pulp en erg fishy. Zijn Waterloo zit hem in de risotto waar hij de Vadouvan doorheen mengt…., niet lekker. Youri, nummer 3, laat weer van zich spreken met een goede risotto met bospeen en een ijzersterke vinaigrette. Vis…., te gaar! Elian is de laatste en zorgt voor de beste garing. Risotto is goed, de gedroogde tomaatjes zijn welhaast een condiment geworden. Lekker. Duidelijke zaak, Corné heeft de waarschuwingen bij de Topclass in de wind geslagen en de Vadouvan de boventoon laten voeren in zijn risotto. Helaas!

De middag begint wat later dan gepland, Albert, één van de cameramannen ligt doodziek op de 23ste verdieping van het Okura met zijn  hoofd boven het witte porselein, ziek als een hond. Onno maakt duif met vergeten groente, en we lijken met zijn allen ook de tijd te vergeten. De Topclass duurt een uur, het opruimen duurt een uur, het nakoken duurt een uur, het proeven en beoordelen duurt een uur, de uitslag….laat ik maar ophouden. Albert knapt weer wat op en gaat naar huis, we nemen er nog een paar in de Okura bar en het wordt gewoon lekker ouderwets laat. Morgen vrij!!

 

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.