Er is een nieuwe zaak op ‘the strip’ in Ouderkerk, naast mijn vriend Gijs (Paardenburg). Waar ooit Klein Paardenburg zat en deze jonge op 15-jarige leeftijd de afwaskeuken bestierde (èn Henk Tuijn het zaadje plantte) heeft Henk Jan Beltman (oprichter van Tony Chocolonely) een Zuid Afrikaans concept neergezet, Saam!

De oude keukenchef van Aan de Poel, Jasper Hermans staat aan het roer, samen met Thomas Kooijman (de oude chef van Bar Alt), en Koen van de Plas (oud-sommelier van Inter Scaldes) gaat over de wijn, allemaal zwaargewichten dus. Last but not least schijnt Margot Jansse (uit Zuid Afrika) er zich nog mee te bemoeien, het zal mij benieuwen.

Nou, welkom zijn we zeker, al moet je wel eerst aanbellen voordat je naar binnen mag, maar dan kom je ook ergens, het is beeldschoon en lijkt in niets op het verleden. Een deel van het restaurant zit boven, waar ook een soort bar is, en een deel zit beneden naast en tegen de open keuken aan. Na een tweede warm welkom, deze keer van het keukenteam, beginnen we aan een aantal hapjes; krokant van aardpeer met biltong kruiden en dip van geroosterde bospeen met crème met Kaapse kerrie, olie en limoen.

Runderham (Coppa Gallega) met grissini en huisgemaakte zure zilveruitjes uit Vreeland, en sosatie van verschillende paddestoelen met dragon, macadamia en chili strips.

Er komt nog een amuse, en die bestaat uit bereidingen van biet met pastinaak, met schuim van buchu beurre blanc en een krokant van zeewier

Voorgerecht is grof gesneden coquille met een flan van schaaldieren, aardpeer met sambottel, granny smith met mierikswortel, en een vinaigrette van suurvygie.

De gebakken zeetong, met een duxelle met bobotie specerijen, mousseline saus, zeewier en crème van Kaapse kerrie doet denken aan de sole Fernand Point. Ik ben blij dat Thomas Kooijman zijn klassiekers kent, deze is waanzinnig en gaat filet voor filet onder de salamander om de mousseline-saus te laten gratineren. Precisie, I love it!
Als pièce delen we de gerijpte ribeye met rundermerg, met los wat zachtgegaarde ossenstaart met truffel.

Geen zoet voor deze 2 lichtgewichten, maar wel een prima avond met goed verzorgd en vooral heel lekker eten.

Saam|Amstelzijde 59|Amstelveen


Reacties

  1. Door Hans Kraaijeveld

    Fijn. Maar wat is nu precies het oordeel (behalve het nogal algemene ‘goed verzorgd en vooral heel lekker eten’? Beschreven wordt wat er gegeten is maar ik lees nergens een gedetailleerd(er) oordeel over of een kwalificatie van de culinaire prestaties. Moeten we nu allemaal naar Saam of kunnen we net zo goed ergens anders gaan tafelen? Zo als het nu beschreven is kan ik net zo goed de kaart op de website van Saam raadplegen. Gemiste kans. Nou ja, ík miste de kans 😉 Desalniettemin een heel vriendelijke groet natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.