belde…., of ik nog kwam zondag. Uitnodiging weg geraakt in de interne post waarschijnlijk, dat heb je als je op 2 adressen werkt. Anyhow, het ging om de presentatie van zijn nieuwe meer dan leuke kookboek, eigenlijk meer een ordner, gevuld met recepten, foto,s, interviews, wetenswaardigheden en ander moois. Zondag dus, 11 uur in café de Vrije Handel in Ouderkerk aan een rustig kopje koffie, snel gevolgd door een minstens zo rustig glaasje bubbels.

Een geweldig mini-ontbijtje wordt gevolgd door een welkomstwoord van RON (ik blijf het vandaag met hoofdletters schrijven, zo staat het ook op zijn koksbuis) waarna een briljante film van Alain Caron over een korte trip die Alain en RON hebben gemaakt naar Martin Berasategui (San Sebastian) om het eerste exemplaar van zijn boek aan te bieden. Briljant vooral doordat na de opnames in de taxi op weg naar Arzak bleek dat er niets was opgenomen, dus konden de heren weer terug. Lunch dus, na de opwarmronde in de kroeg lekker aan tafel met Alain en Gilles, miss Ginger en miss Spice (let op hun boek Snowfood wat binnenkort uitkomt) en buurvrouw Kim van reclameburo They. Verder een gemelleerd gezelschap, Cees Helder, Constant Fonk, Hans van Walbeek natuurlijk (de maker van het boek), RON’s vriendin, zijn hele familie en vriend Ferry (van het Bosch). Een heerlijke Weißburgunder Mosbacher uit 2006 klatert in het glas (Wijnimport Bart), terwijl we beginnen met een amuse van crème van boerenyoghurt met basilicum, gerookte tomaat en granité van mandarijn, waarna 4 bereidingen van oester (canneloni/marshmellow, gelei van sinaasappel, soepje met yoghurt en rauw met appel. Een nieuwe wijn dient zich aan, Bourgogne Blanc van Domaine Rougeot (F, 2005, wijnimport de Lange) terwijl wij doorgaan met tartaar van zalm met gelei van inktvis, gepocheerd eidooiertje (2 uur op 60°C) en kruim van kappertjes. Henk Tuin doet ondertussen zijn bekende stand-up grap, ik vertel niets maar laat het hem doen als je hem een keer tegen komt. We gaan door, gelukkig, want ik moet om half 3 weg, Chineze happen maken voor mijn schoonzus, met crème van langoustines met scheermes, vongole en schuim van limoenblad en kerrie, waarna teriyaki van hamachi met gemarineerde komkommer en een salade van zeewier met sinaasappel en sesam. We stappen over op de rode wijn, Le Faite van Plaimont (F, 2004, Wijnhaven Wijnimport) en krijgen een zacht gegaard stukje buikspek met zuurkool, merg en compôte van herfstfruit. Ik begin ‘m een beetje te knijpen en zie op de klok dat ik het niet ga redden. Ik pak nog net de wilde eend mee, met een kroketje van de boutjes, polenta en eigen jus met crème de cassis en piment d’ Espelette (en mis dus het pasteitje van hazenbout, eendenlever en bloedworst met een crème van truffel en een saus “au sang”, de kazen, en een dessert van chocolade en cranberry). Nagenietend tuf ik richting Prinsengracht, never a dull moment……



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.