Toen ik op de Wine Professional hoorde dat nestor Roger Souvereyns diners thuis, in Kalmthout bij Antwerpen, verzorgd, was er meteen een plan. Wijnproeven bij AdBibendum, in hun waanzinnige winkel en daarna dineren bij de man die ooit Scholteshof had, walhalla van culinaire geneugtes, ver voor de Jonnie’s en de Sergio’s.

Scholteshof** was de reis meer dan waard, oase van rust, prachtige kamers en zalen, en een jong ogende, vitale, krachtige superkok, Roger Souvereyns! Veel groten van nu, Sydney, Jacob Jan, Pascal, zijn bij de toen keiharde Roger in de leer geweest. Er is veel gebeurd na die tijd, niet allemaal even leuk zo in de herfst van je leven, maar in Kalmthout hebben Roger en zijn Walda (Pairon, antiquair/decorateur) een mini-Scholteshof gecreëerd.

Een prachtige bloemenkas in hun tuin, met meerdere kamers, allen even prachtig ingericht, en een grote eetzaal met aanpalende keuken. Het ziet er natuurlijk top uit allemaal, en we worden welkom geheten door de vrouw des huizes en wat honden. We zijn Ferry, Giel en Gijs, Robert natuurlijk, Ron Blaauw, Erik van Loo en Hans van Wolde.

De Champagne Huré frères extra brut gaat direct in het glas en de gastheer doet zijn entree. Ouder geworden, natuurlijk, maar hij straalt nog steeds kracht uit, en zijn ogen zijn onveranderd, tussen kritisch en ondeugend!

Natuurlijk beginnen we met zijn signatuur, de lepels, waar hij ooit de uitvinder van was. 3 lepels met verschillende soorten preskop en gemarineerde tonijn, nog een glaasje, groepsfoto, even lullen in de keuken en we gaan aan tafel. Het menu bestaat uit “klassiekers van toen”, begeleid door de wijnen van AdBibendum.

Langoustines met curry en appelmarmelade, met Altzinger “Steinertal Smaragd” Riesling (Wachau, Oostenrijk, 2007), Jacobsmossel gevuld met geconfijte rode pepers, met Aneto reserva, Branco Douro (P, 2010), zeebaars met asperges, truffel en morilles, met Pegasus Bay “Virtuoso” chardonnay (Waipara NZ, 2008), en in plaats van een spoom, een terrine van ganzenlever met geconfijte aardappel, paling en gelei van moscato d’Asti.

Pièce is een duifje met ganzenlever, Arbois (vin jaune) saus en groene groentjes met Aalto PS op magnum (E, 2000) en Burge family G3, 75th ann. (Barossa Valley, AUS, 2002), en we eindigen met chocolade beignets met vanilleijs, en de waanzinnige Chambers Rozewood “rare Muscat” (AUS, nv).

Het zal de lezer opvallen dat er geen oehs’ aah’s en andere superlatieven vallen, en dat doe ik bewust. Een klinische opsomming van de gerechten volstaat, met de melding dat het prachtig mooie gerechtjes zijn, klassieke keuken, natuurlijk zwaar en veel, maar zo ging dat in die tijd. Timing is ook top, middernacht zijn we terug in de stad en hebben we er een belevenis opzitten.

natuurlijk staan de foto’s op Facebook



Reacties

  1. Door Mia

    Hoe mooi kan het leven zijn,met zoveel belevenissen Dit is waardevol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.