Een wild feest, zoals verwacht, afgelopen maandag op de opening van de Woonbeurs. Ik had vriend Jos Grootscholten (Elzenduin-Beluga) gevraagd de boel een beetje op te leuken op het gebied van nieuwe kooktechnieken, en hij stelde niet teleur. We hebben 4 verschillende hapjes gemaakt, supersmart want hij had een volledige mise-en-place bij zich, en vrienden voor het leven gemaakt. We begonnen met langoustine met een crème van doperwten en wasabi (Frix-air), schuim van venkel en groene appel (kidde), gedroogde tomaat en krokante aardappel, helemaal lekker.

Vervolgens zeeduivel (14 minuten vacuüm gegaard in de Rönner op 56°C), even kort afgebakken, met een kerrie-aardappeltje (9 uur op 52°C in de Gastrovac) gevuld met foie gras, gezoet spek, spitskool en een jus van kalf met ansjovis (-poeder uit de dehumidifier) en olijfolie (in de Frix-air!). Het derde gerecht was een transparante ravioli (water, witte wijn, vanille, gelatine en agar-agar), gevuld met peer, basilicum en olijfolie, met schuim van framboos en granité van gin tonic (frix-air), en de 4de is het toppunt van eenvoud maar zo goddelijk lekker, Elzenduin’s piña colada. Een bodempje van ananasjam met daarop kokosijs en schuim van kokos (uit de kidde). Zoals ik al zei een wild feest, en zeker voor Max, die Jos de hele avond heeft mogen helpen. De woonbeurs duurt nog tot en met zondag, maar met een ander menu. We koken dagelijks met de gasten, 10 man, ieder uur een nieuwe ronde, met o.a. krokant gebakken olijven, risotto met paddestoelen, Thaise kipsalade, kippensoep met kokos, tempura van aardappel met chilimayonaise en maiskoekjes met limoendip. We beginnen om 11.00 uur en de laatste set is om 19.00 uur.

Oh ja, een kidde is een slagroomspuit, een Frix-air een machine om onder druk te turbineren, een dehumidfier een soort ventilator met allemaal draadbakjes waar de lucht de spullen in droogt, een Gastrovac is een soort hogedrukpan waarin je onder druk en lage temperatuur uren lang kunt garen (soort injecteren) en een rönner is een warmwaterbad wat ronddraait.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.