Het is een aardige zomerdag als we, de Dutch Foodie en ik, afreizen naar het pittoreske Nijmegen. Het is de voorlaatste dag van de Vierdaagse en als we wat files en overvolle parkeer-weilanden hebben getrotseerd zien we de helden op wandelschoenen met bijpassende tenues, rugzakken en vlaggen langskomen. Het schijnt een pittige tippel te zijn en de weg naar Via Gladiola (de Sint Annastraat) is echt lang. Wij komen met een ander doel, het jaarlijkse zomerfeest van De Bruijn wijnkopers (sinds 1772, de oudste wijnkopers van ons land). Na een kort bezoek aan de waanzinnige kelders, ik ben hier voor het eerst, laten we ons de rosé redelijk smaken, slaan we de BBQ over, en reizen we eigenlijk na een lang uurtje weer af. We willen lekker zitten, eten, drinken en vooral bijlullen, wat te doen?

Er zijn meerdere wegen terug naar huis en er is er één die ons langs Driebergen leidt, een plaats die ik goed ken want ik heb daar vlakbij op kostschool gezeten, maar er is een restaurant waar ik nog nooit ben geweest. Mijn vriend Gertjan (aka de Demoslager) komt hier vandaan, heeft met de chef André van Alten in de klas gezeten, en geeft altijd hoog op over deze zaak, en terecht.

De ontvangst is allerhartelijkst, we worden aan een mooie tafel gezet, starten met een glaasje Rully 1-er cru La Fosse van Domaine de Belleville, en een paar amuses.

Eerste gerecht van het seizoensmenu bestaat uit Noordzeekrab met tomaat, vlierbloesem en lavas,

waarna opperdoezer ronde met kaviaar, Hollandse garnaal, karnemelk en gerookte bieslook. Overheerlijk en wat een werk dit gerecht, tot en met de mini-pommes Dauphine.

Pulpo (inktvis-tentakel) Iberico, met geroosterde puntpaprika (soort escalivada) watermeloen en piment d’Espelette, het is allemaal enorm zomers en vooral lekker.

Door met tarbot, zilte groenten (wier en zeesla), artisjok en zomertruffel, waarbij ik een groot voorstander ben van het weglaten van het laatste, want te weinig smaak.

Pièce is Anjou duif (je kunt me er voor wakker maken) met kersen, bosbietjes, sjalot en Parmezaan schuim. Zoet, aards, duif, zout/hartig, top! (zie boven).

Dessert is abrikoos, Hollandse framboos en witte chocolade. Ik ben hier voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst.

La Provence | Hoofdstraat 109 | Driebergen-Rijsenburg | restaurantlaprovence.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.