Getogen in Ouderkerk èn aan de Apollolaan (Montessorischool en Amsterdams Lyceum) voel ik me toch een beetje een kind van Amsterdam Zuid. Ik ben ontzettend blij dat door een handtekeningenactie (!) Het prachtige Olympisch Stadion bewaard is gebleven en dat mede daardoor de buurt enorm is opgeknapt en weer allure heeft gekregen. Er zit tegenwoordig mooie horeca zoals Baut, Bar Alt en Neni, het is een feest, en nu helemaal met Wils.

Jan Wils (1891-1972) is de ontwerper van het Olympisch Stadion en te zijner ere is het nieuwe restaurant boven op verzamelgebouw Move Wils genoemd. Joris Bijdendijk (Rijks*) is de executive chef, aan het vuur staan Erwin Oudijk en Friso van Amerongen, en neem dat vuur maar meteen letterlijk want alles gaat hier op hout en kolen.

Via de lift aan de achterkant van het gebouw zoef je naar de bovenste etage en wordt je ontvangen met een glas kombucha die uit kranen uit de muur spuit. De zaal is strak in geel en groen en vrijwel de hele zijkant wordt in beslag genomen door allemaal op maat gemaakte keukenapparatuur die werken op hout en kolen. Open vuur, meerdere ovens voor o.a. het zelfgemaakte brood, het is spectaculair. Het is met de lunch geen volle bak dus we zitten recht tegenover het open vuur en horen van de hoed, de rand en het koken van chef Friso.

Alle gangen van het menu zijn los verkrijgbaar maar ook te gieten in een 4 of 6 gangen menu, dat je vervolgens weer volledig kunt omgooien. We starten met een “chef’s choice” gerechtje van pompoen met amandel, salie en sinaasappel. Veel mensen denken dat Wils een vleesrestaurant is, grillen en bbq’en wordt nog altijd geassocieerd met vlees, maar niets is minder waar, groente is hier in de hoofdrol, hoe fijn!

De eerste “hidden dish” in het menu, noem het een verrassing, is een babymais met een eiwitmayonaise met majoraan, zelden zulke sappige mais gegeten. Door met spruiten, truffel en een krokantje met boeren oplegkaas,

waarna pièce de résistance langoustine met rundervet, groene appel en brioche. De langoustine wordt schoongemaakt en overgoten met rundervet wat brandend uit een in het vuur opgewarmd stalen trechtertje loopt. Beetje extra tartaar van langoustine erbij en een relish van groene appel. Bizar lekker!

Supersimpel maar ook helemaal te gek is de bouillon van verschillende geblakerde koolsoorten, met ui, paddestoelen en kombu (ik vrees dat het saai wordt al die superlatieven, maar het is echt beregoed). Pièce is gegrilde groente met gefermenteerde knol en beurre blanc, laat ik maar ophouden, tjemigdepemig wat f….ng lekker zeg.

We gaan deraf, krijgen nog een marshmellow met zoete aardappel, pecannoten en chocolade op een takje en ik sjees naar een volgende afspraak. Wat een fijne tent!!

Wils | Stadionplein 26 | Amsterdam | bel 020 236 6522 |  zo-ma gesloten, di geen lunch


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.