In 1894 werd op 12 maart de eerste Coca Cola fabriek geopend in Vicksburg, Mississippi. Om dit te vieren maak ik vandaag colakip op de Big Green Egg.

De eerste colakip maakte ik in 2003 tijdens de voorbereidingen van Smart Cooking 3, mijn eerste gerecht met deze godendrank. Als ik in mij repertoire kijk heb ik ook nog een meatloaf met Coca Cola, Coca Cola pickled onions, spareibs met Coke, Aziatische eend, gerookte ham, Cola-spek en zelfs baked beans met Coca Cola, Het gaat natuurlijk vooral om de suiker, en een stukje om de smaak, hoewel ik in veel gerechten ook Spaanse peper tegenkom, zoek naar de balans zeg ik altijd maar.

Lang verhaal, ik ben er dol op, en dan natuurlijk Coca Cola, net zoals Heinz ketchup en Kewpie mayonaise. Merkentrouw betaald zich vaak terug in de kwaliteit!

Recept Afdrukken
Colakip
Het gaat natuurlijk vooral om de suiker, en een stukje om de smaak, hoewel je hier ook sriracha tegenkomt, zoek naar de balans zeg ik altijd maar.
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Passieve Tijd 4 uur
Porties
personen
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Passieve Tijd 4 uur
Porties
personen
Instructies
  1. maak een marinade van de suiker, ketchup, chilisaus en 200 ml Coca Cola (100 ml uit ieder blikje) en smeer hier de buitenkanten van de kippen mee in. Laat minimaal 4 uur marineren, liever een hele nacht.
  2. duw de kippen met hun kont over de blikken Coca Cola heen, mischien moet het gat iets groter worden gemaakt, zet ze in een braadslede en overgiet met de resterende marinade.zet de kippen 45 minuten op de BBQ*.
  3. zet de kippen 45 minuten op de BBQ*. Bedruip af en toe met de marinade zodat ze een mooie korst krijgen. De temperatuur in de gewrichten van de dijen moet 75ºC zijn.
  4. laat de kippen als ze gaar zijn even rusten, haal van de blikjes af, snijdt de filets van de borst en snijd de poten van het karkas op de gewrichten, eventueel kun je de poten nog een keer doorsnijden op het volgende gewricht.
  5. *heb je geen BBQ met een deksel zet dan de braadslede op wat kooltjes op het kolenrooster en zorg dat er wat gloeiende kolen omheen liggen. Gaat het te langzaam leg dan op een gegeven moment een blad aluminiumfolie los over de kip en de kolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.