Ik geef de komende dagen wat receptjes voor een onbezorgde oudejaarsavond dus houdt ze in de gaten!

Ik zelf ben heel erg van de voorbereiding, op zo’n avond moet je eigenlijk niets meer a la minute doen en je lekker overgeven aan gezelligheid, spelletjes (get!), je gasten en de wijn (of bier). Voorbereiden dus en op de avond zelf even opwarmen!

We doen er vandaag 2, een klassieke kippenragout, en de onovertroffen Pilav-rijst van mijn vriend Kranenborg.

Recept Afdrukken
Klassieke kippenragout voor 6 personen
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. breng water tegen de kook aan met alle groenten, knoflook, tijm peper
  2. snijd de dijen met de drumsticks van het karkas, alsmede de borsten, en verdeel het karkas in 2 delen.
  3. leg alle delen van de kip in de groentebouillon, pocheer de borsten 12 minuten in het water en de dijen en drumsticks 30 minuten
  4. laat de rest van de kippendelen, met de groente, nog een uur trekken, passeer door een zeef en laat ijskoud afkoelen zodat je het vet er goed af kunt scheppen. Zorg dat je een liter kippenbouillon hebt, laat anders nog wat indampen.
  5. maak de borsten, dijen en drumsticks schoon terwijl het vlees nog lauw is, snijd in blokjes en laat onbedekt afkoelen in de koeling. Pas afdekken als alles ijskoud is
  6. smelt de boter en meng met de bloem. Laat rustig 10 minuten garen zonder dat het bruin wordt (blanke of blonde roux).
  7. meng de roux met 100 ml warme bouillon en klop direct de klonten uit je saus. Vul aan met de rest (900 ml) van de warme bouillon en breng aan de kook. Laat net zolang koken tot alle bloemsmaak weg is en passeer door een zeef.
  8. meng de saus met de stukjes kip, laat goed warm worden en roer er de room door. Meng de mosterd door de ragout en breng op smaak met curry, zout en peper.
  9. neem de allerlekkerste kip die je kunt vinden, een mooie poulet de Bresse bijvoorbeeld.

 

Pilav rijst voor 6 personen 

  • 50 gram  boter
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 450 ml bouillon
  • 50 gram  boter
  • 300 gram  rijst

1. smelt de helft van de boter en bak hier de ui in glazig
2. verwarm de bouillon tot het kookpunt
3. stoof de rijst 2 minuten in het boter/ui mengsel en overgiet met de warme bouillon
4. bedek de rijst met een cartouche en zet ± 13 minuten in een voorverwarmde oven op 180º
5. haal de rijst uit de oven en verdeel het restant van de boter over de rijst. plaats de cartouche terug.
6. laat nog een paar minuten staan en roer om met een vork


Reacties

  1. Door Regine

    Als ik naar het plaatje van de ragout kijk zie ik champignons en erwten…. Die staan niet bij de ingrediënten.

  2. Door julius

    Hi Regine,

    ik zie geen erwten, wel heel veel peterselie,
    en die champignons…, heerlijk, misschien had ik nog een bakje staan,
    dat is het mooie van koken, lekker combineren en nieuwe smaken maken

    succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.