Een jaar geleden was ik voor het laatst in New York, eten,proeven, kijken, ruiken, nieuwe dingen zien, en had ik mijn beste maal de dag van vertrek bij Jean Georges (Vongerichten). Klassiek, en een beetje hip, en helemaal geweldig. Laten al die Franse 3-sterrren mannen (JG is trouwens zelf ook Frans) daar maar eens een voorbeeld aan nemen. Niet teveel espuma’s, nitro en andere fratsen, wel veel gebruik van pepers, kruiden en specerijen, perfecte service, en de master zelf die constant vanaf een zijdeur de zaal in de gaten houdt. Vandaag, een jaar later ben ik terug, in m’n eentje, zelfde tafeltje. Ik kies, natuurlijk, voor de sublieme Naiades verdejo (E, 2004) die in Nederland te verkrijgen is via AdBibendum (kijk in de kantlijn) en start met een paar amuses. Een soepje van Jerusalem artichoke (topinambour) met een emulsie van truffel, in sambuca (!) gemarineerde zalm met venkel en dragon, en zongedroogde ananas met chipotle peper (helemaal hip momenteel in de U.S.) en gesuikerde munt. Top! Het lunchmenu bestaat uit 2 gerechten die je verder voor een vaste prijs kunt uitbreiden naar meerdere.

Het eerste gerecht wat ik neem zijn 3 toastjes met Santa Barbara zeeëgels, jalapeñopeper en gel van yuzu. Helemaal geweldig, en de egel zeker niet overheersend. Het tweede gerecht is een salade van Peckytoe (?) crab in een soepje van citroenblad, wortelsap en kardemom, bedekt met een soort chip van gedroogde wortel met jalepeño. Tjeemigdepemig. We gaan door met een inkoppertje, foie gras brulée, met gedroogde sour cherries, pistachenootjes en gelei van witte port, heftig maar mooi, waarna zeebaars met een korst van noten en zaden (oa sesam- en korianderzaad) met een sweet & sourjus met daarin honing en soja-azijn. Wederom een gerecht waarin JG laat zien dat hij hip en oriëntaals bezig is, maar wel geschoeid op een klassieke leest. Ik sluit het hartige deel af met een stukje gerookte squab (4 weken oude tamme duif, remember…) à l’orange, met peer, Japanse rijstazijn, soya en gember en maak me op voor de desserts. ik klap uit elkaar, maar ik moet verder….
Meyer-lemon chocoladetaart met earl grey en praliné, sorbet van citroengras met gevriesdroogde grapefruit, crispy mandarijn en limoencurd. Er komen nog wat baby macarons en een avalanche van chocolade, ik laat alles liggen. JG komt naast m’n tafel staan en we raken kort aan de praat. Ondanks zijn 17 (!) restaurants (www.jean-georges.com) is hij op 5 dagen per maand na altijd hier, lunch en diner. Hier ligt zijn basis.
Ik sleep me naar buiten, beste maaltijd in New York, beste maaltijd van het jaar (hoewel nog maar kort, sorry Carlo!). Ik ga maar eens even ondergoed kopen bij Bloomy’s.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.