De eerste van de gidsen is uit, en het was een feest! Als je een hoge notering hebt of gaat krijgen mag je meelunchen in Le Cirque, de rest van het volk is vanaf 14.00 uur welkom voor het aperitief in het Circustheater. Glaasjes Ruinart, glaasjes Limoux, mooie kazen, lekkere hammen en worsten van Hesseling en redelijke hapjes uit de keuken (van Maison van de Boer?). Laat ik beginnen, ik ga ook overigens zo eindigen want zoveel is er niet te vertellen, met het feit dat Jan van Lissum ongelooflijk veel doet voor de vaderlandse horeca in het algemeen en de top in het bijzonder. The Wine Professionel (vakbeurs op gebied van wijn) en het wijnblad Proefschrift zijn slechts enkele activiteiten, hij keurt en recenseert jaarlijks duizenden wijnen, maakt zelf ook wijn en is DGA van de Nederlandse Gault Millau gids (het is dus niet zo gek dat deze middag een beetje de Jan van Lissum show is, sorry Martijn Krabbé die de middag overigens top presenteerde). De GM is een beetje de tegenhanger van de Guide Michelin, met een wat uitgebreidere beschrijving van de restaurants en een waarderingssysteem wat gebaseerd is op koksmutsjes, de toques, en punten op een schaal van 20. Anyway, de show start rond 5-en en biedt een aantal verrassingen Edwin van de Goor (Seinpost, 17 punten,*) gaat er vandoor met de award voor de beste wijn-spijs combinatie, Jacob Jan Boerma (De Leest, 19 punten,**) is chef van het jaar, François Geurdts (Ivy, 16 punten) wordt belofte van het jaar, en Peter Bruins (Bokkedoorns, 18 punten,**) krijgt zijn zoveelste award, deze keer als sommelier van het jaar. Geen verrassing is dat de Librije (19,5 punten, ***) wederom restaurant van het jaar is, en ook geen verrassing is dat Sergio Herman (Oud Sluis, 20 punten, ***) beste chef van 2010 is. Vraag blijft natuurlijk wat het verschil is tussen chef van het jaar en beste chef van 2010, maar het ½ puntje wat hij erbij krijgt geeft hem de hoogste score ever, slechts één keer eerder toegekend aan Marc Veyrat in Frankrijk. Jan is een sluwe vos, dus aan het einde van de show deelt hij gauw nog wat extra punten uit aan o.a. Beluga en Inter Scaldes, want het gerucht gaat dat er een 3de Nederlands 3-sterrenrestaurant bijkomt, dus hij zit redelijk ingedekt…. Geintje, de mannen verdienen het. Na afloop is er de bekende Nieuwjaarsreceptie waar tout culinair Nederland elkaar ontmoet. Na de verplichte felicitatieronde nokken we (Michiel, Saskia en ik) af en prikken we met Imko (Binnerts, Vis&Ko in Haarlem) een visje in de Harbour Club in Scheveningen.

Overigens is de score in “m’n” eigen clubje ook prima, Aan de Poel van 14 naar 16 en ’t Bosch van 12 naar 13. Ben benieuwd wat de gidsen ons verder brengen, Special Bite maandag, en Michelin 20 november. Oh ja, Kookboek van het Jaar dinsdag aanstaande, in de Kauwgomballenfabriek, met een verrassende winnaar….!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.