Na het eclatante avondje uit van de vrouw met 5 vriendinnen bij Apollonia twijfelt ze geen minuut als ik voorstel naar het net geopende Europa te gaan. Europa is een nieuw restaurant naast Europizza in Amsterdam-Noord en wordt gedomineerd door een knal-turquoise lange geschakelde bar met 26 krukken. Achter de bar wordt door een man of 6 gekookt, aan de bar zitten als wij binnenkomen 16 foodies te wachten op wat komen gaat.

Europa is een samenwerking tussen een aantal chefs, waaronder de mannen van Europizza en Bas, de chef van Appolonia (vandaar de interesse van de vrouw). De zaak is 2 weken open en er is nog nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven en dat is ook meteen de reden dat ik het vandaag bij een klinische opsomming van de gerechten houd. Er zijn 2 set-menu’s, al dan niet plantaardig, en je kunt de gerechten ook los bestellen. In het kader van het proeven èn het delen heb ik voor het gemak maar de hele kaart besteld. Geen waarde-oordeel, voorzover ik dat al doe, zelfs geen hints (nou, misschien 1), ga er maar gewoon naartoe en laat je verrassen.

Amuse 1 zijn 2 lijnzaadcrackers met ricotta van amandel en crème van champignons

Amuse 2 is geitenmelk-curd, met fudge van zeewier, zonnebloempitten en landkaviaar.

Rauwe inktvis met vijgenbladolie, kosho en mayonaise, kamutbrood (kamut is khorasan-tarwe) met sake-droesem (noemen ze gist van sake).

Krab met karamel van strandkrab, komkommer, eidooier en timeotpeper.

Salade van spruitjes met mierikswortel en olie van zwarte munt.

Aardpeer met cashewnoten en kapperblad (wat het een fris-zure allure geeft).

Monniksbaard met daslook en koji.

Zeeduivel met mosselen, gefermenteerde paprika, cavolo nero, snijbiet en olie van zwarte olijf.

Ree van de bbq (met een perfecte cuisson), met een worstje van ree met jeneverbes, en een truffelsaus. Er ligt een mini-stronkje frisée bij die kort in een zeef boven de bbq heeft gehangen.

Bij het laatste gerecht is de eikhaas ingeruild voor de ‘nog lekkerder’ pruikzwam, die onder druk tot een soort brood is geduwd. Het gerecht komt in plakken, met sherrygel, mole en gegrilde ui.

We nemen geen dessert maar ‘moeten’ de heerlijke ganache van gerookte room en tijm proeven, waarvan acte.

Europa|Gedempt|Hamerkanaal 81|Amsterdam


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.