Ik heb de culitrip naar Zweden helemaal onder controle, eigenlijk al vanaf 1 september toen ik Faviken boekte. 5 culi’s (Ferry, Hans, Eus, Ron en ik) en een advocaat (Arjen), misschien wel de grootste culi, die net 5 maanden niet gegeten en gedronken heeft. De reis brengt ons eerst naar Stockholm, de volgende dag vliegen we door naar Östersund en dan is het een uurtje rijden naar Faviken.

Eerst naar Stockholm dus. Frantzen-Lindenberg is dicht, de nieuwe Frantzen is nog in aanbouw, dus het wordt Oaxen Krog** waarover de volgende keer meer. Als m’n vriend Marco hoort dat we wel naar Oaxen Krog gaan maar niet naar Ekstedt* wordt hij gek, dus… blijven er 2 in het hotel naar Ajax kijken en gaan er 4 al om 18.00 naar Ekstedt.

Ekstedt is een grill-restaurant waar echt alles boven, tussen en in het brandende hout gebeurt. Ze gebruiken meerdere technieken, open vuur, houtoven, rookoven, overgieten met kokende reuzel, vanuit een semi open keuken. De zaak is verder super ingericht met veel hout en koper en ademt “lekker” uit. We starten met een glaasje Graf Morillon van Weingut Sepp en er komt een klein kokendheet gietijzeren pannetje waar een lieve mevrouw wat kruidenboter in smelt waarna ze er rendierhart, paddenstoelen, peterselie en bosbessen in verwarmt, wat wij dan weer tussen eeen soort tot taco gevouwen pannekoekje wurmen. Top!

Eerste gerecht is een volledig zwart gegrild stuk prei, doormidden gesneden en het warme dampende hart is bestrooid met schaafsel van gedroogd hert, eitjes van kleine marene en een gerookte crème, een super-gerechtje.

De oester “lambadu”, in het vuur aangestoken rundervet wat brandend over oesters wordt gegoten, is geweldig, zeker omdat we “aan het vuur” mogen kijken hoe dat werkt, het daarbij geserveerd stukje muffe appel doet een beetje afbreuk aan het gerecht.

De boven jeneverbes gegaarde tarbot is misschien wel de beste tarbot die ik ooit heb gegeten, echt waanzinnig! Erbij rauwe en gekookte witte asperge, gegrilde daslook, saus van de graten, puree van roggebrood en bottarga van gerookte en gedroogde kuit van coquille. De cuison en de smaak van de tarbot, met de puree en de saus, ik zal het nooit vergeten.

Mijn op berkenhout gegrilde wilde eend met aardpeer en vlierbloesem, is goed, die van Ferry ook, die van Ron beslist niet.. deel 2 van het gerecht, het geconfijte boutje met een pruimenglaze, valt tegen.

We hebben nog een uur te gaan voordat we bij Oaxen Krog moeten zijn, en het waren muizenhapjes, dus we willen nog wel een echt stuk vlees van die mooie grill. Dat kan niet, want dat hebben ze niet. Ze hebben puur en alleen de 6 gerechten van de 2 menu’s (het 6-gangenmenu is hetzelfde als het 4-gangen, alleen aangevuld met 2 extra gerechtjes) en de extra oesters, dus we nemen het boven hooi gegaarde rundvlees met kool uit de oven, schorseneer en beurre noisette-mayonaise, wat enorm tegenvalt. Eigenlijk is alleen de mayo echt lekker, het vlees zijn 2 kleine lapjes die door en door gaar zijn, waardoor smakeloos (deze en meer foto’s staan op Facebook)

We lichten het anker en gaan, terwijl Ajax met 3-1 voorstaat, naar deel 2 van de avond.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.