Ik ben een weekje naar mijn geheime berghut in de Alpen om aan mijn Stoofbijbel te werken. Eenzame opsluiting, 12 uur per dag achter mijn Appeltje, elke avond koken en ’s avonds op de bank in een soort van halve slaap soezen met een glas wijn en een oude DVD. Heerlijk! Om Black Saturday te vermijden ga ik al op vrijdag, maar omdat vriend Coen met zijn gezin een weekje in de berghut slaapt stop ik in Lyon.

Even shoppen in Les Halles Paul Bocuse (choucroute, terrine, cote de boeuf, fromages…, de minibar is te klein om alles een nacht te koelen) en ’s avonds naar Paul Bocuse.***. In mijn eentje… Na die prachtige en gezellige kerstlunch à deux vorig jaar… Megaveel eten en direct gaan slapen… In mijn eentje een fles Pulligny Montrachet en daarna nog wat rood naar binnen werken… Niet dus!

Ik heb Bocuse een week ervoor geannuleerd en vraag Hanneke van Le Bouchon Lyonnais (Amsterdam) om advies; Café du Jura van moeder en zoon Brigitte en Benoît Josserand (sinds 1974).

Ik heb een tafel om 20:00 uur en als ik om 19:45 naar binnen loop zit de staff nog te eten dus kan ik naar een aanpalend café om nog een kir te drinken. 20:05 ben ik de tweede tafel, 21:00 zit de tent ramvol en wordt iedereen zonder reservering (en dat zijn er best veel) licht lacherig door zoon Benoît weggestuurd.

Ik krijg een tafel recht tegenover de voordeur waar ik in mijn eentje aanzit als een soort strenge portier. Er komt een schaaltje met plakjes worst en een heerlijke fles Côte-Rôtie van Christine Vernay/Domaine George Vernay (F, 2016).

De keuze is niet overweldigend, dat hoeft ook niet in een bouchon, maar chef Brigitte heeft een heerlijke terrine maison met foie gras gemaakt.

Als pièce is de keuze vis of vlees, en met mijn Côte-Rôtie kies ik voor de tournedos beurre Maître d’Hôtel (let vooral op het garnituur) met een overheerlijke gratin Dauphinois, wat wil de mens meer…?

Een stukje kaas (à discretion) pour finir le vin, en 2 plakken hazelnootparfait maken de boel rond,

en na een decafé en een cognacje, èn 2 heerlijke cannelé’s is het tijd om naar huis te gaan. Morgen vroeg op pad om de files in de Alpen te omzeilen.

Café du Jura | 25 Rue Tupin | Lyon | bel +33 4 78 42 20 57   www.bouchonlejura.fr


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.