Ik rijd de laatste weken regelmatig door het Brabantse land en ook hier (bij Berkel Enschot) wordt er hard gewerkt aan asperges en aardbeien. Het seizoen is begonnen (en loopt tot Sint Jan op 24 juni) dus now is the time. Ik stop in Oisterwijk (Kreitenstraat 1) bij een asperge automaat en “trek” 3 pond van het witte goud, en een kilo aardbeien.

Ik maak ze à la Flamande, dus met gesmolten boter, ham, ei en een aardappeltje, ik ben d’er dol op en vertel je hier hoe je ze ouderwets maakt.

Er zijn nog andere methodes; René Brienen, voorwaar een aspergekenner, vacumeert geschilde asperges met foelie, laurier, olijfolie en een plak roomboter waarop wat korrels fleur de sel, en stoomt ze 18 minuten in de steamer op 80ºC. Geen steamer en/of vacumeermachine? Trek dan een bouillon van de schillen en de kontjes met wat foelie en laurier. laat afkoelen, leg hier de asperges in, breng aan de kook, zet het vuur uit en controleer na een kwartier de garing.

Nog even dit, mijn asperges waren ongeschild € 20/kilo, best geld, maar ja, het is wel de eerste week, die prijs wordt lager…

Recept Afdrukken
Asperges à la Flamande op klassieke wijze
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Hollands
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 12 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Hollands
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 12 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Schil de asperges rondom met een “wieltje”, van 2 cm onder het kopje tot aan de kont en snijd daarna de laatste 2 cm van de kont af.
  2. Leg de asperges in een platte pan met koud water, een vingergreep suiker en een snuf zout.
  3. Breng het water aan de kook en laat met een schone theedoek of een platte deksel (zodat ze niet boven het water uitsteken) 5 tot 8 minuten garen.
  4. Controleer de garing met een naaldje halverwege de asperge.
  5. Haal de asperges met een schuimspaan uit het water en leg op een schone droge doek op een serveerschaal.
  6. Serveer met gekookte eieren, gekookte ham, gesmolten boter en peterselie
Notities

Later eten? Kook ze dan maar 2 minuten en laat ze in het vocht afkoelen. De theedoeken die je gebruikt moeten niet naar wasmiddel- of -verzachter ruiken! Als je de boter laat smelten en verwarmt tot beige/bruin krijg je beurre noisette, te lekker! Wel op tijd passeren door een zeef, we willen geen brandsmaak


Reacties

  1. Door Y BRANDS

    Heerlijk!!! Maar de lekkerste en beste aardbeien worden verkocht bij De Limbogt ” Het lekkerste straatje van Oisterwijk ” Oliviersweg in Oisterwijk dus. In het weekend sta ik in de rij om deze uitgebreide landwinkel binnen te mogen. Ga daar zeker eens een keer kijken/ aardbeien en asperges keuren!

  2. Door Ed

    Tip: leg de schillen en de afgesneden kontjes voor het koken onder in de pan en leg de asperges door boven op. Geeft extra veel smaak!

  3. Door Marja

    Als ik het lees loopt water al in de mond en voel het voorjaar. Zowiezo van je heerlijk verhalen altijd, een weelde om ook mee te werken. Voor wat de asperges betreft, de schillen en kontjes daar trek ik met klont boter, zout, foulie en wat zeezout bouillon van, daarna kook ok de asperges in afgekoelde bouillon. Perfect recept verder.
    Gisteren gelijk naar Fort Negen geweest, wat een weelde en prachtige smaken, jong en enthousiast team wat kan toveren met smaak, smaakt hemels! Kaas van Keff altijd heerlijk maar ook op zaterdag op Nieuwmarkt de mooiste (geiten) kazen en Deens blauw- vooral die met zwarte korst en vinden wij helemaal niet eng, haha.

  4. Door Paul Sobry

    De kontjes en de schillen vries ik in en gebruik ik later voor bouillon te trekken voor asperge soep, heeft er iemand negatieve ervaringen mee?
    Groeten Pol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.