Van uitstel komt geen afstel zullen we maar zeggen dus zitten we krap 3 jaar na de opening met zijn 5-en in de lounge aan een glas champagne (alcoholvrije C-Bratbirne van Jörg Geiger voor mij) en laten we alles eens even goed binnenkomen.

Hans van Wolde, voorheen Beluga, Beluga next door, Beluga Lounge (Preuvenement), Beluga Beach en Beluga loves You liet ons een jaar of 4-5 geleden tijdens een kop koffie zijn huis en een paar vervallen schuren zien in Reijmerstok. Hij rekende ons op de achterkant van een bierviltje uit dat hij dit klusje wel even ging klaren voor 1,4 miljoen and change… Da’s wat meer geworden weten we ondertussen na een 8-delige tv-serie van RTL waarin Hans 2 jaar is gevolgd. De chef is er overigens heel open over, als je codewoord ‘Geurcirkel’ noemt krijg je het hele verhaal.

Enfin, over naar de orde van de dag. De ontvangst van 3 lieve dames, waarvan er één ons de rest van de middag zal bewaken als een kloek over haar kuikens, is overweldigend van aardigheid en de verse appelcake duikt er meteen in. We worden door sommelier Nouri meegenomen naar de wijnkamer voor een glas alcoholvrije kweepeer-sprüdl van proefstation Jan Rutten, en krijgen een ‘eitje van Henk’ zoals Ferry het noemt.

In de lounge brandt de haard, komt er een glaasje bubbels en zijn er wat amuses in de vorm van koolrabi met koffiecrème en sinaasappelolie, rode kool-kaneelcrème, en ‘rookworst’ van wortel.

De zaak loopt ondertussen vol, en dat betekent dat er boven zelfs een extra tafel is bijgezet, en we worden via de koffiekamer annex “winkeltje”, waar nog een stukje uienquiche op ons wacht, richting de stalen trap geloodst (we gaan hier niet met honger weg, da’s een ding wat zeker is).

Boven in de ruime zaal met open keuken (er zijn 2 keukens want beneden wordt alle mise en place en de patisserie gedaan) starten we met een gerechtje van noten, fruit en granen van de winter om de boel even te neutraliseren waarna er speciaal voor mij crackers met hummus en barigoule komen ipv brood (dit is waarmee ‘de groten’ zich direct onderscheiden van de rest, één aantekening in het vakje ‘uitzonderingen’ op de bevestiging met ‘koolhydraatvrij’ en alles wordt aangepast).

Het eerste gerecht is 60-40, beekforel met amandelen en groente en fruit van het seizoen. Een plaatje, en niet alleen op het bord.

Hierna ‘zee & zilt’, een combinatie van koningskrab met filet American van kalf, bloody mary en kaviaar. Zoals het ‘grote’ restaurants betaamt wordt niet alles op één bord geplempt maar komt vrijwel elke gang op meerdere stuks prachtig serviesgoed, zo ook ‘zee & zilt’.

De ‘gans en eend’ van het menu is een super-strakke terrine die er niet alleen waanzinnig uitziet maar ook zo smaakt. De brioche ernaast, met geraspte barilotto (Italiaans buffelmelk-kaasje) maakt het af.

Er komen coquilles Wai-Tou (ze heet de keukenchef), met Limburgse grotchampignons en avocado, puur-puur-puur,

gevolgd door een stukje jonge tongfilet met een carabinero (zo’n grote garnalensjaak, waarover daa’lijk meer), gepofte wortel en wat Iberico-vet. Er ontstaat een discussie aan tafel want zijn het nu carabineros of gambas rojas. Volgens Ferry komen carabineros uit Portugal (Atlantische oceaan dus) omdat Michel van der Kroft (van het Nonnetje) die altijd gebruikt, en die kan het weten want die heeft een Portugese vrouw. Oh, en gambas rojas komen uit de Middellandse Zee want daar woont Ferry en die weet het dus ook…

Er komt een stukje zwezerik buiten het menu om, aardigheidje van de chef, met truffel, en natuurlijk is dat lekker! Wat het bijzonder maakt is de perfecte cuisson.

Door met de ‘specialiteit van Hans’, kreeft met witlof, spinazie en Parmezaanse kaas, en laat ik er maar mee ophouden, ook dit gerecht kenmerkt zich door perfectie. Smaken, garingen… enfin!

Creekstone rundvlees & sukade is het laatste hartige gerecht, en wat dat bijzonder maakt, buiten garing en saus, zijn de verschillende condimenten van biet, uien-compôte en knolselderij. Er komt een hele rits van zoetigheden maar ik hak af en besluit met en stukje kaas van de wagen.

Ik ga afronden, het wordt onleesbaar anders, want ik kan niet ophouden over de grote, welhaast eenzame hoogte van kwaliteit, gastvrijheid, smaken en zorg. Ik kap ermee, wat een topmiddag!!

Brut 172|Reijmerstokkerdorpsstraat 143|Reijmerstok|NL


Reacties

  1. Door Ilonka Mares

    En nu het personeel beter behandelen lusten de honden geen brood van wat hij tegen personeel zegt. Niet iedereen us erfelijk niet iedereen deelt in de fooipot en niet iedereen krijgt een envelop

  2. Door Suus

    Ilonka maris.

    En jij werkt daar??
    Weet uit zeeeeer betrouwbare brin dat dat absoluut niet het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.