Of ik naar een feestje kom, en het liefst in een glitterpak… “waarom dan”, en Ron mompelt iets over een boek… Ik kan die avond niet want ik vlieg op dat moment naar het andere eind van de wereld, dus ik mis een wilde party in zijn Gastrobar Oriental, helaas… Een paar maanden later gaan Ron en ik samen naar Parijs voor een korte culitrip, en als we de Périphérique oprijden krijg ik het korte bericht “oh ja, er komt straks even een fotograaf…”

Lang verhaal kort, Ron heeft een boek gemaakt, laten maken zo je wilt, maar Ron kennende heeft hij de volledige regie op zich genomen, over 10 jaar Gastrobar. Het is een combinatie geworden tussen een kookboek (30 recepten), een smoelenboek, 10 jaar geschiedenis, stories over gasten, over leveranciers, koks, bediening, over Ron zelf, maar ook over Carla (zijn vrouw), zijn kinderen, JC, Sjaak Zwart, kortom je bent zo een paar uur bezig.

   

Ik zal je eerlijk zeggen, and I’ve been around, ik heb nog nooit zoiets gezien. Zelfs al ken je helemaal niemand uit dat boek, wat mij een wonder lijkt als je een klein beetje culinair geëngageerd bent, het is een feest om er doorheen te bladeren. Flitsende foto’s worden afgewisseld met stijlvolle en vooral indringende teksten. Niets is normaal, alles is anders en je leest vooral Ron zijn liefde voor het vak en de mensen die hij in die 10 jaar, en daarvoor, om zich heen heeft verzameld.

De pers-presentatie was al net zo anders dan anders, in de keukens van Febo in Amsterdam-Noord. Dit Amsterdamse familiebedrijf, waar alle snacks met uitzondering van de frikandel, nog dagelijks vers worden gemaakt, wordt geleid door Dennis de Borst, 3de generatie snackmaker,

en die had die dag voor een select gezelschap zijn keuken opengesteld. Na goed handenwassen en het uitdoen van alle pearcings mochten we gehuld in jassen en petjes plaatsnemen aan een lange tafel tussen de ragout-ketels.

Snacks van Ron èn van de Febo en een geweldig verhaal van een onbeduidende kok (ikzelf) maakte de middag tot een onvergetelijke, om die na een paar dagen nog eens dunnetjes over te doen tijdens de opening van Ron Gastrobar aan de C in Bloemendaal (lees hier hoe lekker ik daar at).  Met de fotograaf in Parijs is het overigens goed gekomen, de coole foto’s staan keurig in het boek met een lieve tekst.

Nou…, ga het nu maar gewoon halen, dat boek, zal je niet tegenvallen (als je bij de eerste 1000 zit wordt ‘ie door de chef gesigneerd!!)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.