Het is weer zover, 2de week januari, Horecava en aanpalend de Wine Professional van Jan van Lissum en consorten. Iedereen die er toe doet in wijnminnend Nederland, culinair en vineus, verzamelt zich op de maandag voor een “see and be seen”. Chefs, ondernemers, handelaren, journalisten en alles wat daar tussen zit wil weten wat er nieuw, hip en mooi is, willen de laatste roddels horen, elkaar “de beste wensen” toewensen, en gewoon een paar glazen goede wijn drinken onder broeders (en zusters). De beurs duurt 3 dagen, gisteren de aftrap met aansluitend een soort nieuwjaarsreceptie (kom ik nog op terug) en dinsdag en woensdag het serieuzere werk met veel tastings, wijn-spijscombinaties en netwerken. Ik viel vanochtend, dinsdag, direct met de neus in de boter en mocht om 11.15 aanschuiven in de keuken van Ron (Blaauw). Koken op de camping noemt Jonnie Boer het, wat ondanks de prachtige Rubbens apparatuur de lading wel een beetje dekt. Het blijft improviseren, maar Ron en Menno, na hun ervaringen op de boot op de Saigon River, hadden geen problemen. Hongaarse wijnen was het thema, en tussen de Disznoko, Degenfeld  en Dobogo, allen 2007 (en Furmint), kwam direct het eerste gerecht, 6 verschillende bereidingen van ui met Baambrugs spek, een fabelachtige combinatie.

Ui is niet echt makkelijk (believe me, we eten vanavond capucijners en de hele hut stinkt….) maar deze creatie, op een soort holle schilderijlijst gevuld met stro en droogijs, doet het ongelooflijk goed en subtiel bij de Hongaarse kanjers. We gaan door met een Patricius, Kiralyudvar en Demeter Kakas weer alles 2007 (en Furmint, behalve de middelste) terwijl affineur René Koelman met een stukje Beaufort Alpage uit mei 2007 langskomt (weet je nog, witte wijn en kaas….). Prachtige wijnen en dan met zoiets simpels als een stukkie kaas….. Door maar weer, dit is de eerste sessie van wat later blijkt 4 stuks! Kiralyudvar Tokaji cuvée 2002, Patricius Bendecz 2000 en Disznoko 6 puttonyos 1999, allemaal zoete Tokaji, helemaal waanzinnig, maar wat maakt Ron erbij? Bij de eerste wijn komen 2 gerechtjes 1) Stukjes kreeft met in mangocoulis gegaarde prei, champagne, appel en amandelpoeder en 2) klassieke terrine van foie gras met bleekselderij en zoetzure kip. Prachtige combinaties, zowel de gerechten als de wijn blijft staan. We sluiten af met een klassieke tarte tatin met caramel en die ochtend gedraaid roomijs (zonder vanille), en een volledig uit elkaar getrokken en weer in elkaar gezette Bailey’s (de commentator zegt “Ron trekt al jaren alles uit elkaar, ooit begonnen met brommers”, de respons houd ik voor mezelf…). Enfin, het is half 1, ik heb, ondanks het uitspugen (ik weet dat niemand me gelooft, maar ik doe het echt) toch alweer een paar glazen wijn in de mik, en 5 meesterlijke gerechtjes geproefd. Morgen meer, o.a. Ousteau de Baumanière, Bocuse en Elzenduin Beach.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.