Julius’ Voorraadkast, No 102, gaat over spek, ik ben d’er dol op! Ik bespreek van alles over spek, o.a. het fameuze zolderspek van John van Broekhuijzen en zijn zoon uit Dalfsen, ik rijd er speciaal voor naar toe, maar ook heel veel andere soorten. Ik eindig met de belofte van mijn Vietnamese spek, waarvan acte. Koop vooral gewoon spek, niet een hele dure geïmporteerde of zo, maar bij biologisch weet je wel dat er geen troep inzit en bij 3 sterren van het Beter Leven keurmerk weet je dat het varken een aardig leven heeft gehad.

Recept Afdrukken
Vietnamees spek, de trick
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ, vietnamees
Porties
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ, vietnamees
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt suiker zonder te roeren tot een lichte karamel, voeg water toe (pas op, dat spettert) en laat de harde suikers in het water smelten.
  2. Meng met vissaus, rijstazijn, knoflook en Spaanse peper tot een marinade.
  3. Vacumeer het buikspek met de marinade (heb je geen vacumeermachine dan kijk je de slager lief aan) en gaar het geheel 2 uur in 5 liter warm water op 80ºC (makkelijk gaat dat in een op 80ºC voorverwarmde oven).
  4. Laat de zak met spek afkoelen in ijswater, haal het spek uit de zak, laat uitlekken en wat indrogen.
  5. Snijd het spek in plakken en grill om en om krokant op een op 250ºC opgestookte kamado.

Reacties

  1. Door Jan

    Hoi Julius,
    Is 130 g vissaus correct? Of moet het 130 ml zijn?
    Ik hoor het graag.
    Met smakelijke groet,
    Jan

  2. Door Jan

    Ik typ het fout ik bedoel 13 gram of 13 ml

  3. Door G.E. Steinvoord

    Ziet er weer fantastisch uit. Wat kan ik hier het beste bij eten? tip?

  4. Door Adriaan

    Hoi Julius,
    Wat moet er eigenlijk met de suiker?

  5. Door Maurice

    Geen vacumeermachine + geen lieve slager = geen Vietnamees spek dus….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.