We waren vroeg klaar, en de familie van morgen komt een uurtje later dus ben ik Maastricht even in gegaan. Weinig veranderd behalve dat er steeds minder leuke en steeds meer niet leuke winkels bijkomen. Ineens sta ik in de Sint Bernardusstraat voor de deur van Toine Hermsen, toeval bestaat niet! Omdat ik vanavond bij een oud leerling van hem ga eten lijkt het me wel aardig bij de master te lunchen. Wat een feest. De chef staat zelf achter de kachel en begint met een amuse van gerookte eendenborst met Bretonse wortel en een vinaigrette van sinaasappel tezamen met een kleine mousse van dopertwen.

Vervolgens een tomatensoepje met een paar kleine gamba’s, kokosschuim en een crostini met tomaat en kaas, alvorens ik een gelukje heb. De bestelde Naia (AdBibendum) blijkt niet voorradig te zijn en de maitre biedt me een Naiades (E, 2004) tegen dezelfde prijs aan (normaal bijna dubbel zo duur). Ouderwets gastheerschap! Niet alleen vertellen dat je iets niet hebt, maar direct met een alternatief komen waar beide partijen happy mee zijn. Eerste gerecht is rosbief van bluefin tonijn met een crème van tonijn en een mousse van Parmaham. Ontzettend mooi op smaak, zacht maar ook een bite, helemaal top. Door met een mediterrane groenteterrine, waarbij een kleine salade van kreeft met artisjokhart (gisteren ook gemaakt voor de Bruijsjes) en een zachte rouille. Klassiek, maar wederom lekker. Hoofdgerecht van deze lunchsessie bestaat uit een combinatie van zeetong en tarbot, langzaam gegaard in de oven met citroen en tijm, met een risotto van bospaddestoelen, meiknolletjes, witte asperges en een cappuccino van tijm. Prachtig in balans, niks nieuwe kooktechnieken, sferificaties, poeders, gewoon degelijk vakwerk. Ik neem een beetje kaas na, met korenzegen roggebrood (favoriet van de maitre) en neem afscheid van de dames en heren bij Hermsen. Tot snel, want ik kom nog een paar keer terug in Limburg, en heb dan weer eens een dagje vrij….. (hoewel vrij, ontbijt tot 12.00 uur gedraaid, lunchen, even door de stad wandelen, Hanos in Valkenburg en weer aan de mise en place voor morgen). Ik klaag niet hoor, ik heb het top, maar wil wel vrijdag weer naar huis!!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.