Vandaag geen recept maar meer een inspiratie. Inspiratie over dat er meer is dan vlees, inspiratie over groente, inspiratie gegeven door Daniel Humm (Eleven Madison Park ⭐⭐⭐) waar ik een paar jaar geleden deze à la minute aan tafel gedraaide tartaar van wortel at.

Zijn wortels kwamen destijds van de Paffenroth Farms in New York’s Hudson Valley, maar hij vertelde er meteen bij dat ‘any fresh farmers market carrot will do’. Dat à la minute draaien is belangrijk want de sappigheid blijft maar kort in de wortelpuree, die meteen werd gemengd met;

* gepickelde gember

* gepickeld kwartelei

* gerookte bluefish

* appelmosterd

* mosterdblaadjes

* bieslook

* geraspte mierikswortel

* zonnebloempitjes

* gepickelde appel

* mosterdolie

* spicy wortelvinaigrette

Bovenstaande opsomming is van een van de beste chefs van het moment, waar ik onderlaatst een van de beste maaltijden van mijn leven heb gegeten (top 3), maar voel je vrij om er wat dan ook af te halen en toe te voegen.

Denk aan een paar basis-elementen. Je moet iets van binding hebben (mosterd, mayo of een andere saus), iets van structuur/bite (zoals hier de pitjes), frisheid (mosterdblad, mierikswortel), zuur (pickle en vinaigrette) en tartness (mooi woord), wat staat voor scherpte…, ik noem het ook wel ‘ballen’.

Ik zeg “gewoon een beetje experimenteren, je hebt de hele (konings-)dag”.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.